Сърница избира кмет на балотаж между ДПС и ГЕРБ 22.03 | 11:00

Избирателната активност в най-младата община в България беше 74,78%

От Беатрис Николoва

Най-младата община в България Сърница днес ще избира кмет на балотаж между ДПС и ГЕРБ - Неби Бозов и Мустафа Аликанов.

Градът и селата Побит камък и Медени поляни бяха обявени за отделна община от 1 януари 2015 г. и това наложи извънредните избори на 15 март. След първия тур от изборите отпаднаха Кемал Тинев (РБ) и Кемал Байрактаров ("Нова алтернатива"), които получиха съответно 707 гласа ( 22,73%) и 44 гласа или 1,41%.

ГЕРБ и Реформаторският блок постигнаха мнозинство в 11-членния Общински съвет на новата община Сърница. Те взеха съответно четирима и двама представители в съвета. Въпреки че ДПС спечели най-много гласове на местните избори на 15 март и има най-много съветници - петима, те не са й достатъчни за самостоятелно управление на общината.

Реформаторите, които също имаха кандидат за кмет, на втория тур подкрепят претендента на ГЕРБ. Избирателната активност в най-младата община в България беше 74,78%.

След първият тур, последваха традиционните обвинения за раздаване на пари. Според ГЕРБ, ДПС са раздавали по 20 лв. на човек, което за малката община в Родопите, си е сериозна сума, торбички с храна и раздаване на часовници.

Лидерът на ДПС Лютви Местан уточни, че подаряваните часовници са символ на "новото летоброене".

"ГЕРБ си изтърваха нервите в община Сърница и не чуха нашия призив да оставим сърничани спокойно да изберат кой да ги представлява като кмет", допълни Местан.

 

Към момента изборният ден в най-младата община у нас изборният ден върви без нарушения. Към 09.00 часа в община Сърница на втория тур от местните избори са гласували общо 611 души, което е 14% избирателна активност, заяви за Радио "Фокус” – Пазарджик председателят на Общинската избирателна комисия Аки Пехлеван.

Той уточни, че най-висока активност е отчетена в избирателната секция в Клуба на пенсионера в Сърница, където към 09.00 часа са гласували 17%. В останалите секции активността е между 10 и 16%.

"До момента в Общинската избирателна комисия няма постъпили жалби и сигнали за нередности при изборния процес, който протича спокойно”, добави Пехлеван.

Водещи

Най-четени