С близо 15% е поскъпването на българските зеленчуци спрямо миналата година по същото време 16.08 | 10:59
Най-скъпо в момента ни излизат краставиците, родно производство, като за килограм цената им достигна 4 лева.

С близо 15% е поскъпването на българските зеленчуци спрямо миналата година по същото време. Най-скъпо в момента ни излизат краставиците, родно производство, като за килограм цената им достигна 4 лева.
Какво наложи смяна на етикетите с по-високи цени и влияе ли това на търсенето от страна на клиентите, проверява Пламенка Тонева на един от общинските пазари в Русе.
Според Росен Петракиев, който отглежда зеленчуци вече над 20 години в близкият град Мартин, екстремно високите температури повлияват негативно на количеството и качеството на продукцията, от което предлагането намалява и съответно при голямо търсене - цените поскъпват.
"БНТ: Какво наложи смяната на етикетите и по-високите цени това лято?
- Ами, за мен това се дължи на рано настъпилите екстремно високи температури. Съответно оттам пада добивът на продукциите и затова поради ниското предлагане има и по-високи цени.
- По-високи ли са разходите по отглеждането на продукцията?
- Ами, неминуемо. Значи, за да ги защитим растенията от лошите климатични условия, ние трябва да положим доста повече грижи, които са свързани с материални средства", уточни Росен Петракиев.
Попитан как се справят зеленчукопроизводителите с безводието и отразява ли се на производството по-високата цена на водата, земеделецът отговори:
"При зеленчуковото производство водата ни не е като водата за питейни нужди. При нас се полива от сондажи или от реки. Така че при нас, поне в Северна България, не се повлияваме от цената на водата.
БНТ: Налага ли се да правите икономии в тази връзка?
- Ами ако искаш да произвеждаш добра продукция, няма как да правиш икономии. Просто или произвеждаш, или ликвидираш културата."
Според него обаче по-високите цени на родните зеленчуци не спират хората да ги търсят и купуват.
"За моя радост, българинът все повече държи на това какво ще сложи на трапезата си и добрата храна е приоритет."
Според Кунчо Кунчев, който е управител на общински пазар в Русе, вносната продукция на пазара е съвсем малко и то основно на култури, които не се произвеждат у нас.
Водещи
-
Пандемията от COVID-19 е ускорила стареенето на човешкия мозък
Без значение е дали човек е бил заразен с вируса или не, сочи ново проучване
26.07 | 12:20
-
Кузчан Илиев за приемането на еврото: Дебат в България е практически не се състоя
Едва ли не тези, които са фенове на еврото, те са европейците, модерните, а другите, които не...
26.07 | 12:00
-
20 сигнала в ГИТ за нарушения при работа в жегите
Само два от тях са за работа на открито
26.07 | 11:40
-
Асен Василев: Обща президентска кандидатура с ГЕРБ е изключена
Ако някой тръгне към ГЕРБ - да не разчита на нас, се казва още в поста на ПП
26.07 | 11:20
Най-четени
-
Делян Пеевски: Антикорупционната комисия трябва да бъде закрита
Това е единственият начин да бъде прерязана пъпната връв, която свързва тази структура с...
26.07 | 10:00
-
Голям пожар гори над село Илинденци
Няма непосредствен риск за хората и техните домове
26.07 | 09:40
-
Мяу! ТОЙ пак е в Шумен!
Получен е нов сигнал, че хищникът е забелязан до шуменския квартал "Мътница" в петък
26.07 | 10:20