С 87 млн. лева от бюджета да се вдигнат учителските заплати с 20% иска КТ "Подкрепа" 08.06 | 12:01

Необходимите средства могат да бъдат пренасочени от по-добрата събираемост в началото на годината и от приходите от 700 милиона лева повече, смятат от синдиката

От iNews.bg

Правителството да пренасочи 87 милиона лева от републиканския бюджет към бюджета на Министерството на образованието и науката /МОН/, е поискала КТ "Подкрепа" в писмо до премиера Бойко Борисов.

Тези 87 милиона лева ще бъдат използвани за увеличение на  заплатите на работещите в образованието с 20 процента, уточняват от синдикат "Образование" към конфедерацията.

Според КТ "Подкрепа" необходимите средства могат да бъдат пренасочени от по-добрата събираемост в началото на годината и от приходите от 700 милиона лева повече. Повод за предложението към премиера е решението на Деветата национална конференция на Синдиката "Образование" за 20 процента увеличение на трудовите възнаграждения на учителите и на персонала в училище.

От Синдиката "Образование" припомнят, че българските учители са най-бедните в Европа, като вече са по-бедни и от румънските им колеги, а гръцките учители, при най-голямата криза в страната, имат три пъти по-високи заплати от българските учители. В Люксембург учителската заплата е 17 пъти по-висока от българската, а средното европейско възнаграждение на учителите е около осем пъти по-високо от българското.

В Европа, средствата за образование, които заделят страните, са средно 5,2 процента от БВП, а ЕК препоръча на страните от ЕС да отделят поне 6 процента от БВП за образование, посочват от учителския синдикат. И затова настояват българското правителство да отдели 6 процента от БВП за образованието.

Водещи

Най-четени