ТИР-овете отново през тунел „Витиня“ на „Хемус“ 20.11 | 11:17

Тежкотоварните автомобили вече няма да минават през стария път

От iNews.bg

От днес се възстановява трафикът на тежкотоварни автомобили над 12 тона в посока Варна през тунел "Витиня" на магистрала "Хемус". Това е участъкът между 34-ти и 40-ти км на автомагистралата. От началото на ремонта на виадукт "Коренишки дол" през април т. г. товарните автомобили над 12 тона, пътуващи по "Хемус" и в двете посоки, преминаваха по обходен маршрут по път I-1 София – Ботевград и по път II-17 Околовръстен път на Ботевград.

До завършването на ремонтно-възстановителните дейности на виадуктите на "Хемус" движението на леки и товарни превозни средства над 12 тона в пътната отсечка в района на тунел "Витиня", ще се осъществява двупосочно в платното за Варна. Обособени са една лента за София и една лента за Варна. Тежкотоварните автомобили над 12 тона, пътуващи в посока София, се отклоняват на пътен възел "Ботевград", при км 47+060, продължавайки по път I-1 Ботевград – София и път II-17, след което се връщат обратно на "Хемус" при км 30+260 от пътен възел "Витинска река".

В момента се извършва ремонт на долното строене на 5 виадукта на "Хемус" - при 19-ти км (виадукт "Потоп"), 33-ти км (съоръжението при тунел "Витиня"), при 36-ти километър (виадукт "Коренишки дол"), при 37-ми км и при 51-ви км (виадукт "Разлив"). Пътноподдържащите фирми работят максимално мобилизирано, за да завършат предвидените дейности най-късно до средата на декември. Ремонтните дейности на съоръженията са необходими, за да се пътува по тях след това удобно и безопасно. За улеснение на трафика в ремонтираните участъци там, където е възможно в последния работен ден от седмицата – петък, има две летни за пътуване в посока София - Варна, а в неделя, когато хората се прибират има две ленти към София. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и да спазват стриктно поставената сигнализация.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Водещи

Най-четени