Танев: Имало е робство, не съжителство! Руско-турската война и Баташкото клане са факти! 27.01 | 15:37

„Никъде не съм казал, че моментално си хвърлям оставката с ритуални някакви танци на самоубийство“, коментира министърът на образованието и науката

От iNews.bg

Просветният министър Тодор Танев направи на пух и прах нашумелите теории за "съжителство между българи и турци", които имат за цел са подменят фактите за робството.

"Моето лично отношение е, че робство е имало", каза министърът. Танев отбеляза, че национална цел още от времето на Възраждането е да се мобилизира населението.

"Но аз бих добавил следното – Чипровското въстание, Руско-турската война, Баташкото клане – това са факти", отсече Танев.

Министърът обясни, че има различни видове робство. "...индивидуалното, каквото има в Америка, оковите на отделния човек. Но има и духовно. Има политическо робство, когато нямаш държава – като поляците. Аз със себе си нямам съмнение в това, че правилният термин, който е добил национално значение, който продължава да служи за скрепване на българската нация, е, остава и ще пребъде, като робство", повтори министърът.

"Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание", подчерта Танев.

Що се отнася до термина за османското "владичество", от две години се чака научна интерпретация от БАН, Великотърновския и Софийския университет. До момента няма отговор до МОН.

"Нямам право да се намеся в това – нека научната колегия да определи термина. Казах ви чистосърдечно за робството. Съжителството е в друго поле. То е в литературата и се описват някакви отношения с някакви други хора, които са били смесени етнически групи по онова време. Това са частни случаи, които също трябва да бъдат гледани. Но това няма общо с политическата функция, която ние разглеждаме само в историята – там съжителство нямаЮ, разсъждава министърът.

Танев изтъкна, че не той е въвеждал новите термини за обяснение на процеса.

"Аз в момента трябва да чистя авгиевите обори на внасянето на този термин от друга област в историята", добави той.

Танев отбеляза, че след като историците не казват кой е правилният термин, това право имат хората.

"Никое дете никога, доколкото знам, не е санкционирано за това под никаква форма/ ако употреби понятието "турско робство”-бел.ред./. Лично аз ще накажа този, който санкционира, което и да е българско дете, което определи политическата система от този период като робство", обеща Танев, предаде БГНЕС.

Що се отнася до исканията за неговата оставка той припомни, че е бил назначен от премиера Борисов и увери, че иска да остане и да си върши работата.

"Никъде не съм казал, че моментално си хвърлям оставката с ритуални някакви танци на самоубийство", категоричен бе Танев.

Водещи

Най-четени