Танев остава във властта като съветник на Борисов 30.01 | 18:10

Вероятно постът на образователен министър ще бъде поет от Меглена Кунева

От iNews.bg

Министърът на образованието Тодор Танев ще подаде оставка в понеделник, а след това ще бъде назначен за съветник на премиера.

Това съобщи пред журналисти в Бургас министър-председателят Бойко Борисов. По-рано през деня премиерът и министър Танев са разговаряли в Министерския съвет.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов след разговор с ръководството на Реформаторския блок в четвъртък поиска оставката Танев и неговия екип в МОН.

 "Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата.

За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане”, мотивира се премиерът.

Танев обаче заяви, че смята, че министерстово се е справило отлично с работата си и не намира мотив да подаде сам оставката. На няколко пъти подчерта, че с него разговор за оставката му не е проведен от нито премиера, нито поне от началника на кабинета му.

Министър-председателят каза още, че ще изчака да минат всички преговори на Реформаторския блок за номинацията на Меглена Кунева за просветен министър и ще приеме с радост всичко, което му предложат. Борисов подчерта, че не иска да се меси и да се изказва по темата.

"Трябва ми единен и силен Реформаторски блок - такъв, какъвто е ГЕРБ в момента, за да имаме стабилно управление”, категоричен бе той, цитиран от Фокус. С министър Танев се договорихме да продължи да работи като мой съветник в кабинета, заяви Борисов. Той определи Танев като изключително ерудиран човек и подчерта, че за него е важно и гражданската квота на Реформаторския блок, от която е Танев, да подкрепи кандидатурата на РБ.

"Ще изчакам още няколко дни, колкото е необходимо, да има единна кандидатура, която ГЕРБ и Реформаторския блок да гласуват в парламента”, каза още премиерът. Оставката на Танев ще бъде депозирана вероятно в понеделник. 

Водещи

Най-четени