Тимерманс писа на Кунева: ЕК не зове за оставки в България 02.12 | 19:35

„Сега е моментът за постигане на политически консенсус за ускоряване на реформата, от която България се нуждае“, казва той

От iNews.bg

Ролята на Европейската комисия не е да влиза в дискусии как държавите-членки да организират независими разследвания на индивидуални казуси. Както вече ЕК разясни, всякакви медийни публикации, предполагащи, че ЕК призовава за оставка на които и да е лица, за които се твърди, че са замесени в случая с подслушването, са неправилни.

Това се казва в писмо на първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, адресирано до вицепремиера по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева и министъра на правосъдието Христо Иванов.

Тимерманс заявява: "Както вече Комисията разясни, всякакви медийни публикации, предполагащи че Комисията призовава за оставка на които и да е лица, за които се твърди, че са замесени в случая с подслушването, са неправилни".

Отговорностите на Европейската комисия произтичат от правния акт, с който е създаден Механизмът за сътрудничество и оценка от 2006 г. Един от показателите за напредък на България е следният: "Извършване и докладване на професионални и безпристрастни разследвания на твърдения за корупция по високите етажи на властта". Това предполага, че като част от мониторинга, който осъществява, Европейската комисия трябва да докладва за усилията на България да предприеме последващи действия по такива твърдения".

Той припомни думите за доклада от 2014 година.

"Политическата несигурност и другите предизвикателства през 2014 г. в България направиха задачата за реформа по-трудна. Нашият доклад посочва ключови области, в които България трябва сега да постигне резултати: съдебна реформа и борба с корупцията и организираната престъпност. Това, че в редица области проблемите са признати и са идентифицирани решения, е положителен знак. Това, от което сега има нужда, е цялостно изпълнение на Стратегията за съдебна реформа и други ключови мерки, като преодоляване на процесуални вратички, използвани за избягване от правосъдие, което ще помогне за повишаване на доверието в реформата на българските граждани и на тези, които искат да инвестират в България. България е страна на талантлив и трудолюбив народ. Сега е моментът за постигане на политически консенсус за ускоряване на реформата, от която България се нуждае, а Комисията ще продължи да помага в постигането на тези цели като част съвместната работа по МСО".

Съгласно изпълнението на препоръките от януари и конкретните практически резултати ще бъде определен напредъкът по целите на МСО. Следващият доклад по МСО ще бъде приет в началото на следващата година и ще представи анализа на Комисията по напредъка на България.

Водещи

Най-четени