Типичният длъжник - мъж до 30 години с ниска финансова грамотност 16.03 | 19:42

През тази година хората да могат по-лесно да погасяват дълговете си заради по-ниските цени на петрола, които притискат надолу и на цените на други продукти, прогнозират от Асоциацията на колекторските агенции

От iNews.bg

Типичният длъжник е мъж до 30 години с ниска финансова грамотност - взима кредит, без да е напълно наясно с условията и не може да управлява собствените си пари. Това показва проучване на Асоциацията на колекторските агенции в България, цитирано от Дарик.

През миналата година задълженията на домакинствата са намалели два пъти, но това се дължи на по-малко отпуснати кредити от страна на банките, става ясно от проучването. Младите хора отново трупат по-големи дългове, обясни Димитринка Гринко от колекторската асоциация.

"Това, което съветваме ние и колегите от банките и финансовия сектор, е: много внимателно да преценяваме възможностите си, преди да пристъпим към теглене на кредит и наистина да използваме кредитите за належащи нужди. Имам предвид че не е необходимо да теглим кредит, за да ходим на море. След два-три месеца съм сигурна, че ще има нарастване на заявките от този тип кредитополучатели", каза тя.

Кредит трябва да се тегли в моменти, в които човек има нужда и иска да изразходва средствата за нещо правилно, обясни Гринко и допълни, че трябва да се завишат критериите при отпускането на кредити.

Доброто планиране е най-добрият вариант, препоръча финансистът Любомир Дацов. По думите му при липсата на добро управление на средствата се стига до задължения и са малко възможностите човек да реши проблема. Оказва се, че и финансовата неграмотност е причина за това.

"В една образована нация сигурно и темата на здравеопазването няма да е такава. Например, ако имаме финансовата грамотност, няма да назначаваш лекар за финансовата си система. НЗОК е вид банка. Смятате ли, че е финансово грамотно да назначите лекар, който има умението да лекува, а не банкир начело на финансова институция. Това е по отношение на финансовата грамотност на висше държавно ниво. Директорът на болницата обикновено е лекар. Лекарят лекува, той не управлява система. Но е въпрос на финансова грамотност да назначиш начело на финансова институция не лекар, а финансист, колкото и това да звучи неприятно на много хора", каза Дацов.

От Асоциацията очакват през тази година хората да могат по-лесно да погасяват дълговете си заради по-ниските цени на петрола, което да даде отражение и на цените на други продукти.

Водещи

Най-четени