Тихомир Безлов: Няма простосмъртни при злоупотребите с къщите за гости 19.06 | 10:44

Голямата драма е, че идва нов програмен период и тези, които са взели къщите за гости, искат още средства и ги е страх, че този скандал ще им развали плановете, смята той

От iNews

Вероятно административният капацитет, с който разполагат в Държавен фонд "Земеделие", не е голям, за да се стига до такива злоупотреби. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на СДС и бивш министър на земеделието Румен Христов по повод скандала с къщите за гости.

Очевидно е, че виновни са не само тези, които са се възползвали от средствата, а и тези, които са им позволили да се възползват, добави той.

Лошото е, че една добра програма беше опорочена. Смислът на тази програма беше да задържим хората в малките населени места, а всъщност се ползват за лични нужди. Може да последва спиране на евросредства, което е много лошо, подчерта Румен Христов.

Гледах една справка от Благоевградско – там нямаше простосмъртни – кметове, общински съветници строили на децата си. Казват: "Всичко е законно, всичко е наред", заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Моделът е – намирате правилния консултант. Има една такава конструкция в мнистерствата и тях никой не ги пипа, защото са политически защитени. Има една прослойка, която си търкаля тези обекти, тя си прави и органите, които контролират, заяви Безлов. Трябва да има истинска, нормална структура, която да проверява за конфликт на интереси, добави той.

Голямата драма е, че идва нов програмен период и тези, които са взели къщите за гости, искат още средства и ги е страх, че този скандал ще им развали плановете, каза още Тихомир Безлов.

Водещи

Най-четени