Томислав Дончев: Държавата трябва да правораздава, без да смазва никого 18.04 | 10:10

Темата с апартаментите не е само битов скандал, той има много голям политически магнитуд, коментира вицепремиерът

От iNews

Никога не съм късал връзка с действителността. Това за политика е много сериозно състояние. Това е болест, която често върлува сред политиците. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Лице в лице" снощи по БТВ.

Така той коментира протестите в Габрово след побоя над продавач от група роми и ескалацията на гнева на хората. "До голяма степен си причиних сам това а ми искат оставката. Никога не ходиш там, където може да те освиркват. Но аз съм мъжко момче и реших, че мога да се изправя пред проблемите, а не да се крия", призна той.

"Чувствителността в Габрово е по-висока, но хората не са расисти. Това е гняв и бунт срещу по-големите права, които притежава някой. Хората са чувствителни от това някой да живее на гърба на другите. Гневът им е справедлив. Хората настояват за мерки, които да донесат по-голяма справедливост. Категорично социалните плащания трябва да бъдат обвързани с посещенията на децата в клас", подчерта вицепремиерът.

"Идеята на социалните плащания е държавата да ти помага, за да не умреш от глад и студ. Само че когато натрупаш закона и бъдеш санкциониран, държавата не може да те глоби от тези средства. Събирането на глоби от социално слаби хора също трябва да бъде възможно, като предложи вариант с полагане на обществено полезен труд", отбеляза Дончев.

"Оставката освен всичко друго може да изглежда и като бягство от отговорност. Преди да стана политик имах успешна кариера в друга сфера. Тя би осигурила нужното спокойствие, но би била и предателство към хората, които са те избрали", смята политикът от ГЕРБ.

Томислав Дончев коментира скандала с апартаментите на властта: "Не съм по недвижимите имоти, имам един апартамент в Габрово, мобилен съм и не съм много по недвижимите имоти, обичам да съм там, където има нужда от мен. Темата с апартаментите не е само битов скандал, той има много голям политически магнитуд. Скандалите разрушават доверието на гражданите. Един политик без доверие е нещо. Нишката между него и гражданите, ако се скъса, няма да се свърши нищо, за което е бил избран".

По отношение на твърденията, че има трусове вътре в ГЕРБ. "Аз не искам службата на никого. При нас вътрешно противопоставяне не стои. Лидерството в партията е ясно и няма борба за това. Богатството на една партия е, когато обединява различни хора". "Кой какво е придобил и се е облагодетелствал е въпрос на проверка. Тези скандали в дългосрочен план ще имат траен ефект", убеден е вицепремиерът.

"Държавата трябва да правораздава, без да се стреми да смаже някого. Целта е да се опита да предпази някого от зловредното влияние на друг. Има дефицит по темата справедливост. Когато има такова усещане, че държавата не е способна да я осигури на гражданите си, всичко останало няма смисъл", категоричен е Дончев.

Вицепремиерът коментира и последната оставка в кабинета – зам. министърът на икономиката Александър Манолев се оттегли от поста си заради твърдение, че  има вила в района на Сандански, изградена с пари от европроект.

"Разговорът не  е да си мерим апартаментите – на кой е по-голям или по-евтин. Аз не харесвам подхода, че ние трябва да се изкараме по-малко лоши от другите, аз искам да сме по-добри, различни”, добави вицепремиерът.

"Аз искам да сме по-добри от другите", каза той.

Водещи