Тормоз в спецотряда за борба с тероризма 28.11 | 17:26

Баретите се оплакаха на министъра от репресии и своеволия на шефовете

От iNews.bg

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев е разпоредил пълна проверка на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), след като служители в звеното изпратиха отворено писмо. В него се говори за своеволия и упражнявани репресии върху неудобни служители от страна на ръководството на отряда.

Баретите сами са поискали проверка, която да обхване организацията на работа им, професионалното ръководство, включително кадровата политика и провеждане на конкурси, пише offnews.bg, предаде Нова ТВ.

Начело на отряда е назначен отново Георги Гайков, по чието време се случи инцидентът в Лясковец. Тогава Гайков беше посочен за поста от бившия главен секретар в правителството на Пламен Орешарски - Светлозар Лазаров.

Исканията на баретите са свързани с това, че в отряда има "прояви на лоши практики", "създаването на атмосфера на недоверие между служителите, недобрата кадрова политика, подчинена на личностни взаимоотношение, а не на професионални качества, опити за саморазправа, нарушаване на основни принципи на работа в МВР, каквото се явява възможността за кариерно израстване, професионално обучение".

В писмото се твърди още, че командирът на отряда и негови приближени извършват "тотална саморазправа с неудобни служители". Това довело до страх у баретите, които работели под силно напрежение, а тези, които не са приближени на командира, са лишавани от полагащото им се допълнително материално стимулиране.

Вместо това се толерирали служители с недостатъчна подготовка, а хора с опит биват подценявани и изтиквани в периферията. В един конкретен случай служители са били репресирани, след като подали сигнал за неспазване на нормативната уредба в СОБТ.

Сред служителите на СОБТ упорито се говори, че тайно се подготвя нов щат по предложение на Гайков с цел отстраняване на неудобни служители и назначаване на хора от близкия му кръг.

"Това води до страх на служителите дали ще запазят служебните си места, демотивира ги и ги поставя в ситуация на незаинтересованост от пряката им работа, тъй като са заети да запазят работата си и положението на семействата си", се посочва още в писмото.

Служителите посочват, че подходът на командира им е бил прилаган и в предходното му управление в периода 2013-2014 г., когато Гайков е отстранил от ръководни длъжности служители без никакви аргументи и на тяхно място назначил хора без необходимата подготовка.

"Един от тези удобни служители скоро след назначаването му беше задържан за контрабанда на цигари и му е повдигнато обвинение за ощетяване на държавата с милиони левове. По негово време е и добилия печална слава случай "Лясковец", при който настъпиха тежки последствия и загуби не само за държавата, а и за служителите от отряда. Беше изгубен човешки живот и пострадаха 4-ма служители, като за взетите решения за смяна на ръководни служители, никой не се осмели да му потърси отговорност", се посочва още в писмото.

Служителите твърдят, че командирът често използва служебни автомобили за лични цели - транспортиране на приятелката му до различни дестинации, дори през почивни дни, като някои от съвместните им посещения са на молове в София, което не е свързано със служебни ангажименти, а водачите на служебния автомобил са принудени да чакат в паркинга по няколко часа.

Водещи

Най-четени