Трагедията в Мизия - вижте я отблизо (СНИМКИ) 03.08 | 19:00

Двама души загинаха, 10 се издирват, а други 800 са евакуирани

От Теодора Кокаланова

Две са до момента жертвите на невиждания досега потоп в Мизия. Други 10 души се издирват, след като река Скът заля града и разсече града на две. Някои райони бяха под 5 метра вода.

Официално се потвърди и информацията за втора жертва на потопа в Мизия. Загинала е жена на средна възраст. В момента спасителни екипи от около 100 служители на ГДПБЗН работят над 7 участъка в Мизия. Досега са евакуирани над 800 души, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Евакуацията се извършва с 2 хеликоптера, 10 екипа с лодки, пренасочени от 6 областни управления на пожарната, 2 модула от МО – 70 служители и инженерна техника, предаде агенция "Фокус". В действията активно участват доброволци от Мизия. Екипите реагират своевременно на всеки сигнал. За оказване на помощ на пострадалите на място работят медицински екипи с 4 линейки от СМП Враца и от ВМА.

Към 8:00 часа тази сутрин 60-70% от Мизия бяха под между 1 и 3 метра вода, като нивото й спада постепенно. Големи части от града са откъснати от останалата суша. Възрастни хора не помнят подобно бедствие. Шефът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов съобщи, че служител на МВР е открил тялото на баща си в къщата, която възрастният човек обитавал.

Едва след края на евакуацията ще се знае със сигурност дали има още изчезнали или загинали в потопа хора. Аварийното спасително звено на Столична община участва в операция по извеждане на хора от Техникума в Мизия до безопасно място, информира в. "24 часа". В с. Крушовица са наводнени къщи и пристройки, няма бедстващи хора. Организиран е екип с лодка за доставяне на провизии на хората. Нивото на водата леко спада.

Води се постоянно наблюдение на нивото на реките Искър и Скът, както и на по-опасните язовири на територията на област Враца. Водата се изпуска само през преливник и няма опасност от пропукване на язовирните стени.

БЧК разблокира своя бедствен резерв. 600 спални комплекта и одеяла ще се доставят на бедстващото население, съобщават от пресцентъра на Българския Червен кръст. Екипите на БЧК за реакция при бедствия са на място и ще раздават вода и подкрепителни закуски на евакуираните. 

Българският червен кръст стартира и кампания за набиране на средства за пострадалите от наводненията в страната. Дарение от 1 лев може да се направи на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.

Когато ни изведоха да ни евакуират, водата беше до кръста. Това разказаха пред TV7 жители на наводнения град Мизия. Евакуираните хора нямат достъп до домовете си, а до центъра на града се стига само с тежка техника.

"Европейската комисия е в контакт с българските власти и е готова да помогне, ако помощ бъде поискана",  написа във Facebook еврокомисарят за реакция при кризи Кристалина Георгиева.

Още в първите дни от мандата на служебното правителство подпомагането на хората, пострадали в наводненията, ще бъде във фокуса на неговата работа, посочи държавният глава Росен Плевнелиев в съболезнователно писмо до близките на загиналите във водната стихия.

Водещи

Най-четени