Трапезата ни по-евтина от миналия уикенд 04.07 | 09:12

Цените на доматите, чушките, дините и кайсиите паднаха най-много за седмица

От Кристиан Костурков

Този уикенд трапезата на българина ще струва по-евтино от миналата. Причината е в намаляването на цените, по които се продават повечето храни. Това показва седмичният бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за цените на едро на основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци.

Най-голямо поевтиняване се наблюдава при дините. Тяхната цена за последната седмица е паднала с една четвърт. Така килограм от вкусния плод в момента по борсите се продава срещу 50 стотинки, което е с над 24% по-малко спрямо миналия петък. Сериозен спад в цената има и при кайсиите. Те вече се купуват срещу 14.3% по-малко пари. Прасковите поевтиняват с 8.6 на сто, ябълките – със 7.4%, а пъпешите – с 4.3 на сто. Поскъпване обаче има при цитрусовите плодове – банани и лимони, чиято цена се е вдигнала за седмица съответно с 2.1 и 8.5%. Рекордьор по поскъпване обаче са черешите, чиято цена се е вдигнала с над 11%.

Сериозно поевтиняване има и при зеленчуците, особено при повечето характерни съставки на шопската салата. Най-осезаемо е то при българските домати, които се продават с почти 16% по-евтино. Вносните също поевтиняват, но с по-малко – 12.5 на сто. Цената на зелените чушки е паднала със 7.6% от края на миналата седмица. Без никаква промяна остава тя при краставиците, които продължават на едро да вървят по 82 стотинки. Съвсем леко обаче пада цената на сиренето – с 0.4%.

Поевтиняване има и при други зеленчуци. Цената на пресните картофи пада с 12.5%, а тази на зелето – с 2.9 на сто. Сериозно поскъпване обаче се наблюдава при излизащата от сезона зелена салата, чиято цена за седмица е скочила с 22.6%. С 4.3 на сто е поскъпнал зрелият лук, а с близо процент – чесънът.

Поевтиняване има и при други хранителни продукти, но с доста по-малко. С по 1.2% намаляват цените на лещата и брашното, а на зрелия фасул – с 2.3 на сто. Олиото е поевтиняало с почти процент. Маргаринът и обикновените вафли пък поевтиняват минимално с 0.4%. С около 1.5 на сто пък падат цените на различни видове колбаси. Поскъпване обаче се наблюдава при ориза, пилешкото месо, кренвиршите, каймата и кашкавала. То обаче е незначително и дори не достига половин процент.

Водещи

Най-четени