Тревога и за Димитровград! Скъса се стената на един от язовирите 06.09 | 12:45

Обявено е бедствено положение. Харманли е под вода

От Теодора Кокаланова

Стената на един от язовирите край димитровградското село Странско се скъса заради пороите. Това съобщи Иво Димов, кмет на Димитровград. 350 човека, жители на селото, са били евакуирани. 

"Екипи на Пожарната бяха на мястото и преди скъсването на стената и оказваха помощ на възрастни хора, чиито домове са под вода. На територията на селото има два язовира и този, на който се скъса стената има опасност да залее два квартала", добави още Иво Димов. 

Община Димитровград обяви бедствено положение. 107 л/кв. м е изсипалият се през нощта дъжд. Затворен е пътят за Димитровград от Стара Загора около района на село Средец, тъй като са прелели язовири в Чирпанско и пътният участък е под вода. 

Евакуирани са жителите на ул. "Марица" в кв. "Марийно", която е в непосредствена близост до река Марица, както и обитателите на къщите, които са в най-ниските участъци на кв. "Млада гвардия", предаде агенция "Фокус". Наводнени са десетки къщи. 

"Сега най-непосредственият риск е за град Меричлери, кв. "Черноконево" и кв. "Млада гвардия", тъй като прелива и язовир край чирпанското село Гита. Има опасност стената да се скъса и затова най-вероятно ще започне контролирано изпускане", подчерта Димов. По думите му хората обаче са събрани на високо и няма опасност за живота им.

Харманли е затворен и буквално задръстен от автомобили. Три големи и 8 микроязовира има край село Странско. От Кризисния щаб на Общината предприемат контролирано изпускане на язовира край съседното село Бряст, за да се избегне наводнението на димитровградския квартал "Млада гвардия".

В Димитровград са залети кварталите "Черноконево" и "Марийно". Там огнеборците са извадили с лодки и тежки машини хора от залетите къщи. "Жителите на харманлийското село Бисер са евакуирани по високите места и на площада и не се допускат до къщите си заради обилния валеж", съобщи кметицата Златка Ангелова. Мярката е превантивна, засега ситуацията там е спокойна.

"Евакуирани са гражданите на село Странско, а точно след този квартал е река Марица, която може да поеме цялата вода. Няма опасност за населението", допълни главен инспектор Тодор Бързилов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

По думите му всички превантивни мерки са взети. "Изведени са хора от около 20 къщи и е осигурено наблюдение на нивото на водите. Наши екипи на регионалните дирекции са на място и работят, няма място за притеснение, работим навсякъде", каза още гл. инсп. Тодор Бързилов.

Затворен е пътя Стара Загора – Димитровград. Има залети над 20 населени места в областта. Пет автомобила са закъсали и са отклонени встрани от пътя, а преминаването е невъзможно. Затворен е и пътят Опан – село Венец. Продължават отводнителните дейности, пострадали и жертви на този етап няма, съобщават още от ОДМВР – Стара Загора.  

Водещи

Най-четени