Тройно повече безработни се регистрират в едно от бюрата по труда в София 02.04 | 12:48

Със 700 повече са се регистрирали през март спрямо февруари, драстичният ръст е от последните 10 дни

От iNews.bg

Входящият поток за регистрация на безработни е много голям. След 13 март се увеличава драстично, като към 31 март са повече от 3 пъти регистриралите се в сравнение с първата десетдневка на март месец. Това каза пред БГНЕС Лилия Тошева, директор на Бюро по труда "Възраждане".

То обслужва 7 столични района и активното население в тях, т.е. хората, работещите са приблизително 185 000 души.

Спрямо февруари броят на регистрираните безработни е около 700 души повече. "Тоест февруари сме имали 3 500, в момента са приблизително 4 270 – до 31 март. Входящият поток е много голям, след 13 март се увеличава драстично като към 31 март са повече от 3 пъти регистриралите се в сравнение с първата десетдневка на март месец", каза тя. Обикновено средномесечно, по думите й, тук се регистрират като безработни около 600 души, в момента за март месец са 1200.

Вчера въпреки студеното време, в Бюрото са дошли около 120 човека. "В сравнение с 1 март, когато са се регистрирали за този ден 42 души. А за миналата година – 1 април 2019 г. – са регистрирани около 40-50 човека", каза тя и посочи, че опашките са големи.

Лилия Тошева подчерта, че данните са за регистрирани в Бюрото не са само за физически дошли в него, но и онлайн.

"Във връзка с въведеното извънредно положение хората могат да се регистрират и по електронен път. Единият начин е чрез система за сигурно електронно връчване, която е на сайта на Държавна агенция за електронно управление – там хората могат да влязат с ПИК номер от НОИ или с електронен подпис, а ако нямат такива, то могат на електронната поща на бюрото, което отговаря за населеното място в което имат постоянен или настоящ адрес. И в трите случая трябва да изтеглят заявление за регистрация на търсещо работа лице от сайта на Агенция по заетостта и да го подадат по един от посочените начини", каза директор на Бюро по труда "Възраждане".

Опашките тук са още от 7.30 сутринта, каза тя, а масово започнали от около 15 март. "Първите бяха хората, освободени от МОЛ-овете. Фирмите, които работят в МОЛ-овете още от 15, 16 март бяха тук на линия", посочи жената.

Маргарита е сред тези, които днес дойдоха да се регистрират, тъй като предприятието фалирало. То е било печатница, а тя е работила там повече от 12 години. "Съкратиха всички мои колеги. Работата в един момент се отряза като с нож, и няма поръчки, няма нищо, и край", посочи жената, която сега е на 54 години. 

Водещи

Най-четени