Туризмът и транспортът ще имат право на мярката 60/40, но като 80/20 15.06 | 20:52

От другия месец ще бъде пусната и нова грантова схема за 30 млн. лева

От iNews.bg

Мярката 60 на 40 ще стане 80 на 20 за туристическия и транспортния бранш, а от юли стартира нова грантова схема в подкрепа на транспортния сектор. Това стана ясно на спешна среща между ресорните министри, превозвачи и туроператори, съобщава БНТ. Следкризисното възстановяване ще бъде бавно и трудно, като спадът и в двата сектора е над 70%.

Схемата 60 на 40 ще стане 80 на 20 и ще обхване туристическия сектор, по 290 лева месечно за служител ще получават не само транспортните, но и туристическите фирми, стартира нова грантова схема от юли за 30 милиона лева.

Секторът ще се възстанови бавно и трудно, като не е сигурно дали ще достигне предкризисните си нива - е експертната оценка на министрите на транспорта, туризма и социалната политика, а и на бранша.

Големите автобусни фирми, които продължиха да превозват пътници в месеците на пандемия, обаче, остават извън държавната помощ.

Мярката 60 на 40, която ще действа до септември, ще прерасне в 80 на 20 и ще обхване и туризма, и транспорта.

"Разработваме нова мярка в размер на около 30 млн. лв., които да бъдат насочени от ОП "ТТИ" към ОП "Иновации и контурентоспособност" за подпомагане на предприятията в автобусните превози, става въпрос за около 1400 предприятия, лицензирани превозвачи, която мярка да е грантова”, онясни тртанспортният министър Росен Желязков.

Грантове се разработват и за сектора туризъм - туристически фирми и агенции ще могат да кандидатстват за между 30 и 100 000 лева.

"Това, което обсъждахме по отношение на ликвидността, е новите мерки, които предстоят по ОП "Иновации и конкурентоспособност" по отношение на средните предприятия за грантови схеми от 30 до 100 000 лв., така и с възможността за подобряване на мерките, които вече съществуват по отношение на тяхната бързина”, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

290-те лева, които се изплащат на зает в транспортните фирми, ще важи и за туристическите.

"Програмата, с която ще бъдат наемани безработни - тази програма за 160 млн. лв., която беше вече анонсирана пред вас преди, 50 млн. да бъдат отделени специално за сектора "Туризъм" приоритетно, така че хора, които са регистрирани в бюрата по труда, да могат да бъдат наемани в сектора на туризма и да получават 610 лв., колкото е размерът на МРЗ, като осигуровките ще бъдат за сметка на работодателя”, обясни социалният министър Деница Сачева.

Към момента спадът в туристическия сектор е 70%. Като първите чартърни полети се очакват на 25 юни. Туристическите фирми имат нужда именно от свежи пари.

Водещи

Най-четени