Турски тираджия опита да вкара контрабандно у нас кило злато и 3650 евро 22.08 | 11:19

Пред митничарите шофьорът първоначално отрекъл да има нещо за деклариране

От iNews.bg

976 грама контрабандни златни накити на стойност около 66 000 лева откриха в тайник в шофьорската кабина на камион на Митнически пункт "Лесово" служители от мобилна група на Агенция "Митници". Камионът, пътуващ от Турция за Румъния, е спрян за проверка на ГКПП-то на 20.08.2017 г. около 17:00 часа. На разбираем език, водачът на автомобила е бил поканен от служителите на Митническа мобилна група да декларира пренасяни вещи, стоки и валутни ценности. Той е заявил, че не пренася такива.

При последвалата проверка на кабината на влекача, в таблото зад шкафче, намиращо се в средната конзола, са открити три черни пакета, съдържащи общо 976 грама златни изделия-пръстени, обеци, масивни медалиони, разпределени в прозрачни пликове и маркирани с фабричен знак за 14-каратово злато. На турския гражданин, шофьор на камиона, е извършен личен преглед, при който са намерени у него общо 3650 евро в различни купюри. За случая е уведомен разследващ митнически инспектор в Митница "Бургас".

Турския гражданин Х. Х. Д. е привлечен е като обвиняем за престъпление по чл. 242 ал. 1 б."д" от НК. С постановление на Окръжна прокуратура-Ямбол от 21.08.2017г. той е задържан за 72 часа, като предстои внасяне в съда на искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Образуваното по случая дознание се води от дознател на Митница "Бургас". Превозното средство също е задържано. Според първоначалната експертиза, иззетото контрабандно злато е на стойност около 66 000 лева. Работата по случая продължава.

1964782

Водещи