Тъпчем се като сардини у дома, а над 1.22 млн. жилища стоят празни 24.08 | 10:32

И в големи, и в малки градове, има по над 40% необитаеми имоти

От iNews.bg

Българското население живее в пренаселени домакинства при положение, че 1 220 416 жилища са необитаеми. Това сочат данни на регионалното министерство относно жилищната ситуация в страната. През 2011 г. населението на страната ни е било 7 327 224 души, живеещи в 3 3887 149 жилища, сочат данните на НСИ. Празните жилища в градовете са 25,45%, а тези в селата – 42,96%, като това се дължи главно на обезлюдяването, предаде бТВ.

Процентът на празните жилища в Софийска област е много висок – 48,2%. За Перник – 44,9%, а в Бургаска област – 43,7%.

"Причините да са празни са много. Често те са наследствени и съществуват спорове, които не се уреждат, като междувременно апартаментите стоят празни”, поясни зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова. Другата причина е, че има много хора, които са заминали за чужбина и не отдават, нито продават жилищата си.

Относно данните за Бургаска област, Крумова коментира, че там е възможно статистическо изкривяване, тъй като повечето имоти се водят ваканционни и са заети през определена част от годината.

"Около 40% от домакинствата в страната ни са пренаселени”, коментира Крумова.

Тя уточни, че държавата предвижда данъчни стимули за отдаването или продажбата на празните апартаменти, но това може да бъде направено едва след адекватно разглеждане на жилищния проблем.

Водещи

Най-четени