Тютюнопроизводителите готвят мащабен протест 01.02 | 13:14

Хората подозират картел, алармирали са КЗК и Агенцията за приватизация

От iNews.bg

За мащабен национален протест се готвят тютюнопроизводителите в България. Причината е както всяка година – ниските цени, огромни количества залежал тютюн, който е било договорено да се изкупи, но това не се е случило, както и съмнения за картелно споразумение между изкупвачите. Ако до края на тази седмица държавата не вземе спешни мерки, започва голям национален протест. Това обясни пред БГНЕС зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Асен Кичуков.

Той обаче се надява, че до протести няма да се стигне, въпреки че напрежението в сектора е голямо. Миналия петък представители на бранша са имали среща с министъра на земеделието и храните Десислава Танева, на която са поставили проблемите си. Според Кичуков от нейна страна и от страна на ведомството й има "някакво разбиране” относно проблемите на тютюнопроизводителите. В същото време предстоят и разговори с фирмите, които не са изкупили договорени количества тютюни. Ще има преговори и за недоговоренaта продукция, тъй като около 40-45% от количествата не са уговорени за изкупуване.

Сред тютюнопроизводителите са налице сериозни съмнения за картелно споразумение между изкупвачите. В тази връзка от Асоциацията са сезирали Комисията за защита на конкуренцията и Агенцията за приватизация. "Освен, че не се изкупува тютюнът, забелязваме и друг сериозен проблем, който беше поизчистен в предходните години. Сега се завръщат неплатими количества тютюни, ние наричаме това чиста кражба от страна на търговските фирми, които са на пазара. Ако имате 100 кг тютюн, 15 кг от тях не се плащат, а се взимат като неплатими”, обяснява Кичуков.

Той изтъкна, че друг сериозен проблем е, че тази година има висококачествени тютюни във всички сортове, а цените, които е трябвало да отидат нагоре, сега падат и са по-ниски спрямо миналата година от 50 стотинки до 1.00 лв. "Точно това ни навежда на мисълта за картелни споразумения. Освен това има фирми, които си прехвърлят договори към други фирми и така количествата заявен за изкупуване тютюн, няма да се изкупи”, обясни още Кичуков.

Той допълва и че се появяват нови търговци на пазара с цел да купуват тютюн, но с тях се водят разговори от стари фирми и договорите им се прехвърлят към същите тези стари фирми.

Пореден сериозен проблем в сектора се оказва и това, че има тютюни, които са изкупени преди 3 месеца и все още не са изплатени на производителите. Хората изнемогват, защото разчитат на тази стока, за да получат пари след продажбата й, а не ги получават, добави Асен Кичуков.

Водещи

Най-четени