Увеличение на всички пенсии догодина искат от КНСБ 01.10 | 12:15

В началото на следващата седмица ще са ясни управленските решения по темата

От iNews.bg

За увеличение на всички пенсии от началото на следващата година настояват от КНСБ. Водят се  разговори с управляващите, най-ниските пенсии с размер до прага на бедност да получат най високо увеличение. Синдиката е против и догодина да продължи раздаването на месечните добавки от 50 лева на всички пенсионери. В началото на следващата седмица ще са ясни управленските решения по темата.    
Подготовката на бюджета за 2021 е на финалната права. Очаква се параметрите да се оповестят публично в началото на идната седмица като ще се дискутират и със социалните партньори. От КНСБ изчисляват, че при минимална пенсия от около триста лева и максимална от 1 440 след като се повиши и максималният осигурителен доход останалите пенсии трябва да получат диференцирано увеличение. Пламен Димитров обясни:
"Това са десет процентни пункта. Ние предлагаме два пъти с швейцарското правило да пораснат  всички пенсии, които са от новата минимална пенсия до прага на бедност и с размера на швейцарското правило над прага на бедност до максималната пенсия ще трябва да порасне с по пет процента. По този начин е относително справедливо да нараснат пенсиите като дадем по голям приоритет само за следващата  година. Това е нашето предложение на минималните и на по ниските пенсии".
Предложенията вече са представени на експертно ниво на вниманието на управляващите. Синдиката е против да продължи и догодина раздаването на 50 лева добавка за всички пенсионери.
"На калпак като, че ли е най несправедливия подход. Този, който е работил повече и е внасял повече, защо трябва да получава същото увеличение спрямо този, който е работил и внасял по малко".

Водещи

Най-четени