Уволняват всички шефове на „Гранична полиция” 15.08 | 13:18

Премиерът е разпоредил на Бъчварова да ги уволни заради скандалния конкурс, спечелен от трафикант на бежанци

От iNews.bg

Цялото ръководство на "Гранична полиция” ще бъде уволнено. Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на заместничката си и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова да освободи началниците на службата. Повод за кардиналното решение е скандалът с обществената поръчка за превоз на мигранти, спечелена от човек, арестуван за незаконен трафик на бежанци.

Новината за уволненията дойде в Ловеч, където Борисов провери докъде е стигнал строежът на катедрален храм, съобщава Нова телевизия. Премиерът не каза дали става дума за недоглеждане, или за далавери. Но разпореди всички от ръководството на "Гранична полиция” да напуснат постовете си. Министър Бъчварова беше защитена от премиера и нейната отговорност била само да ги освободи.

Така уволнени ще бъдат шефът на Главната дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов, както и заместникът му Станислав Манолов, който ръководи направление "Противодействие на престъпността", предаде БГНЕС. Манолов оглавяваше бургаската гранична полиция преди бъде назначен в ГДГП. Ще бъде сменено и цялото ръководство на "Гранична полиция" - Бургас.

Скандалът се разрази след като Нова телевизия излъчи репортаж как бизнесмен, с който "Гранична полиция” има договор за транспорт на мигранти, сам е превозвал нелегално бежанци. Срещу Григор Григоров има повдигнато обвинение от края на юни за незаконен превоз на мигранти. Бизнесменът е хванат от полицията край Царево, след като е натоварил близо 70 души и опитал да ги превози към вътрешността на страната. Автобусът, с който са превозвани, мигрантите, бил с табела "Случаен превоз”. С него, според обвинителите са прекарвани нелегалните мигранти. И не само. Паралелно вървяла и законна дейност. Собственикът на возилото изпълнявал курсове, поръчани и платени от държавата, за транспортиране на бежанци до центровете за временно настаняване.

В края юни 34-годишният Григор Григоров е задържан да превозва в автобус, собственост на фирмата му, 66 нелегални мигранти от Афганистан и Ирак. Белезниците щракват на входа на Царево. Случаят се оказва още по-парадоксален, защото месец след като му е повдигнато обвинение, държавата, в лицето на "Гранична полиция” сключва с фирмата му договор за почти 200 хиляди лева за превоз на нелегални бежанци. Нова разполага с договора, подписан от зам.-директора на "Гранична полиция” Йотко Андреев на 2 август. Фирма "Еделвайс 0707 ” предлага най-ниска цена за превоза и печели правото да превозва нелегални мигранти из цялата страна.

Нормално тя вече не се води на 34-годишния бизнесмен, защото е прехвърлена на баща му Тошко Стоянов. Открихме Григоров, който е под "домашен арест” пред дома му, докато ремонтираше един от автобусите. 

Водещи

Най-четени