Ударни ремонти в София, предстоят и по-мащабни 13.03 | 10:36

Спестените от зимно почистване средства ще бъдат насочени към по-често миене, обеща Фандъкова

От iNews.bg

Ударните ремонти в София вследствие на щетите от зимата вече започнаха. Предстоят и нови и по-мащабни. Това стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Пред БНТ тя обясни, че от първия ден, в който приключи обилното снеготопене, екипите са били изкарани на улицата. Което се отнася както по отношение на почистването на улиците, така също и по отношение на междублоковите пространства. Почистващите фирми непрекъснато работят по почистването първо на основните булеварди, по които се движи градският транспорт, а постепенно и с влизане в кварталните улици, обясни Фандъкова. И допълни, че по абсолютно същата схема са организирани и ремонтите.

"Над 20 екипа работят по ремонтите на уличната мрежа", каза Фандъкова и допълни, че обектите, по които трябва да се работи, са около 40. От думите й стана ясно, че всеки гражданин може да провери в интернет страницата на Столична община кога и къде ще има ремонт. "Работи се по план-график, качва се на сайта, както за миенето на улиците, така и за ремонтите", обясни тя.

Фандъкова определи отминалата зима като "интересна" - лека, но с много динамично променящо се време. По думите й все още се изчислява какви средства са спестени от по-леката зима. "Със сигурност няма да сме изразходвали целия бюджет", каза столичният кмет.

"Тази година по принцип сме заложили повече средства за миене – около 1 милион и 800 хиляди повече в сравнение с миналата година", отбеляза кметицата. "Това ще ни позволи да мием повече", допълни тя. И отбеляза също, че в същото време, ако могат да се отделят средства от зимното почистване, те отново ще отидат за миене. "Възложила съм да се работи поетапно, но непрекъснато - тогава, когато не вали - да се работи и по ремонт на улици, и по почистване и миене на улици", каза Фандъкова.

Според думите й като най-знаков и ключов обект за ремонтната програма тази година е улица "Граф Игнатиев". Там предстои да се работи и от страна на "Софийска вода", за да се подмени изцяло канализацията и водопровода, които са много стари. И със сигурност трябва да се реконструира подземната инфраструктура, за да може после да сме спокойни, че ще имаме повече живот на настилките. "Ще бъде реконструиран и площад "Славейков", градинката на "Св. Седмочисленици" и площад "Гарибалди", каза още Фандъкова.

"Дала съм задача да се направи организация и за стартирането на работата по булевард "Арсеналски". Там предстои изграждане на тролейбусна линия , която ще свърже много сериозни квартали с метрото на София", обясни тя. Фандъкова допълни, че паралелно с уличните ремонти и реконструкции ще продължи и строителстрвото на нови детски градини. И припомни, че предстои откриването на 4 такива до края на годината, както и старта на строителството на още 8.

Водещи

Най-четени