Удължават двойно срока на задграничните паспорти 08.08 | 11:52

Скоро документите за самоличност ще се вадят срещу по-ниски такси, каза Захариева

От iNews.bg

С промени в Закона за българските документи за самоличност предлагаме увеличаване на срока на задграничните паспорти от 5 на 10 г. Това заяви в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тя уточни, че един от основните приоритети на правителството е във всяка една от областите да се направят сериозни облекчения за гражданите и бизнеса. Министерството на външните работи предоставя услугите преди всичко чрез задграничните си представителства. В над 90% от случаите то е посредника за предоставянето на услугата, която се предоставя от други администрации, допълни първият ни дипломат.

"Вече започна общественото обсъждане за намаляване на таксите, за които споменахме. Правим анализ и на други такси, но днес предстои обявяване на обществено обсъждане на Закона на българските документи за самоличност. Това изменение, което предвиждаме нашите съграждани в чужбина най-много ще усетят облекчение, което ще засегне всички, не само нашите съграждани в чужбина", обясни Захариева. От думите й стана ясно още, че е предвидено и увеличаване на срока на валидност на задграничните паспорти от 5 на 10 години, както е за личните карти.

"На второ място, най-голямото облекчение, което ще усетят хората, е възможност за подаване онлайн на заявленията за издаване на български документи. Защото повечето от нашите съграждани в чужбина живеят по-далече от там, където са консулските служби и няма как да открием такива във всеки град, в който има българи. До момента изискването е това заявление да може да става само чрез електронен подпис издаден от България. Има такава административна услуга, но за година и половина са подадени само две заявления по електронен път", обясни още Захариева.

За да се реши този проблем, в предлаганите промени в закона се предвижда, който има електронен подпис да може да подаде заявлението си както се прави в момента, а който няма - да го направи като прикачи файла и копие от актуалния си документ за самоличност към него. "Разбира се при защита на личните данни. Новият паспорт обаче да трябва да бъде получен в консулската служба лично от човека", обясни външният ни министър. И допълни, че по този начин нашите сънародници в чужбина ще трябва да посещават представителството ни само веднъж.

С промените в закона се съкращават и сроковете за издаване на лични карти и паспорти. Нормалната услуга става 60 дни, а сега е 90. По-бързата пък ще бъде 30 дни. "Намалихме и таксите. Едната - за получаване на свидетелство за съдимост - със 100%. А другата с 25%. Правим анализ и на други такси", отбеляза още Захариева.

Водещи

Най-четени