Удължават се сроковете за подаване на документи в Агенцията по вписванията 25.03 | 20:45

Нулевите декларации вече ще се подават еднократно, докато не настъпи промяна в обстоятелствата

От iNews.bg

Срокове за подаване на документи в Агенцията по вписванията се удължават с три месеца, заради извънредното положение. Въвеждат се и ограничения при имотните сделки.

От началото на извънредното положение в страната, натоварването в Агенцията по вписванията е значително по-ниско от обичайното. "В Търговския регистър при обичайна бройка на ден около хиляда заявления, в момента имаме не повече от половината. С изключение на имотния регистър услугите на останалите три са изцяло онлайн”, каза Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията

В имотния регистър обаче пет от услугите се предлагат само на гише. А там се наблюдава и осезаем спад на сделките. С приемането на извънредното положение, нотариалните удостоверявания са ограничени, като могат да се изпълняват само "неотложни”. "Неотложно е това удостоверяване, което ако не бъде направено своевременно би довело до претърпяване на вреди от страните. В момента закона изисква от нас да осигурим дежурни нотариуси по един на 50 хиляди”, обясни Красимир Анадолиев, председател на Нотариалната камара

А докато пазарът е в застой, брокерите на недвижими имоти търсят вариант да се адаптират към ситуацията и да модернизират услугите си. "Ние се опитваме да използваме максимално това време, за да дигитализираме бизнеса с недвижими имоти и с всеки изминал ден естествено напредваме”, коментира Ирена Перфанова от национално сдружение "Недвижими имоти".

Освен промените при имотните сделки, различни са вече и сроковете за подаване на заявления за годишни финансови отчети и декларациите за липса на дейност. "Кампанията, която трябваше да приключи към 31-ви март за подаване на нулеви декларации е удължена до 30 юни. А срокът за подаване на годишни финансови отчети по Търговски регистър - от 30 юни до 30 септември”, уточни Габриела Козарева.

А нулевите декларации вече ще се подават еднократно, докато не настъпи промяна в обстоятелствата.

Водещи

Най-четени