Ужасни неща се случват в българските интернати за деца 08.01 | 13:45

Прилагат се нерегламентирани наказания, момичета се изкарват по бельо, призна омбудсманът

От iNews.bg

Омбудсманът Мая Манолова алармира за насилието в специализираните интернати за настаняване на деца, където се прилагат нерегламентирани наказания.

В доклада на институцията за социално-педагогическите интернати и възпитателните училища се съдържат стряскащи констатации за извеждане на момичета по бельо, лишаване от ваканции и други крути мерки, които абсолютно неправилни.

При тези нарушения едва ли е изненада, че липсват правила и стандарти за отношение към децата, както и как малолетни и непълнолетни, настанени в тези интернати, полагат трудова дейност.

"Факт е, че те излизат от интернатите, полагат труд в населените места, в които те са ситуирани. Не е нормално дете в 21 век да живее без никакви джобни пари", подчерта Манолова. Тя коментира, че хората в селата са пропищели от набезите на децата, но е нормално когато те нямат пари за една вафла, да намерят начин да си я вземат.

"Проблем е медицинското обслужване, здравната помощ, която получават децата в тези места. По наше настояване кметовете поеха ангажимент в населените места и са се заели със създаването на такива здравни кабинети", каза още Мая Манолова.

При проверката са установени случаи в интернатите да се настаняват деца с тежки психически заболявания, което не е допустимо за подобни заведения. "В по-голяма част те изпълняват социални функции по отношение на персонала, а не социално възпитателни. Децата често са от твърде бедни семейства. В един от интернатите персоналът сподели, че е имало дете, което панически се е плашело от душа, защото до този момент не е виждало такъв", добави Манолова.

Тя предупреди, че образователният процес в тези интернато е абсолютно неглижиран. На много местта няма учебници, няма и тетрадки. Персоналът е демотивиран, а децата излизат неграмотни.

Омбудсманът е на мнение, че е наложително да се предприемат действия за закриване на тези интернати, което означава, че водещите институции Министерство на правосъдието и Министерство на труда и социалната политика трябва да предприемат мерки за актуализация на документите, приемани в областта на държавната политика за детското правосъдие и пътната карта.

Това е и основната констатация от доклада, проведен в шестте специализирани интернати за настаняване, е които има около 2000 деца.

Водещи

Най-четени