Улесняват хората с увреждания в столичния трафик? 27.02 | 19:15

Трамвайната линия на бул. "България" ще бъде ремонтирана

От Теодора Кокаланова

Предстои пълна реконструкция на трамвайната линия на столичния булевард "България". Идеята е да се създаде по-голямо улеснение в предвижването в столицата, съобщават от Столична община. 

Ремонтът е изцяло съобразен с Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

"Залагаме за пълна достъпност. Пероните ще са подходящи за хора с колички. За хората със зрителни проблеми ще има електронни информационни табла с електронна звукова сигнализация на всички спирки", обясни кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Общо 600 електронни табла на спирките на градския транспорт ще бъдат с аудио модул. Предстои да бъдат докарани 50 нови тролея, 20 трамвая и 126 автобуса, с предвидени съоръжения за хората с увреждания. Те са ниско подови, с платформи за хората с инвалидни колички. "Отделно тролеите ще имат звукова сигнализация за хората със зрителни проблеми", допълни Фандъкова.

В момента в малко училища има цялостна достъпност за децата с увреждания. Но във всички столични райони има по едно училище, което позволява обучение на деца с увреждания. Новите детски градини обаче са с осигурена пълна достъпност. 55 са детските градини, в които има асансьор и адаптиран санитарен възел. С частична достъпност са 44 детски градини. Половината от детските градини в София имат готовност да приемат деца с различни увреждания, предаде в."Всеки ден".

Водещи

Най-четени