Уникален номер върху дървесината ще разкрива незаконна сеч 05.05 | 14:06

Държавните горски стопанства ще похарчат 7 млн. лв. за новите пластини

От iNews.bg

Държавните горски предприятия започват допълнително маркиране на отрязаната дървесина с пластини с уникален идентификационен номер. За целта те ще похарчат общо 7 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и горите.

Допълнително маркиране на добитата дървесина с пластини с уникален идентификационен номербе демонстрирана от директора на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов и директорът на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев.

 

Мярката цели да се намали бракониерската сеч и кражбата на дървен материал. Припомняме, че преди 2 години у нас бе въведена "уникална" маркировка за отрязаните трупи, която обаче не спря незаконната сеч. 

Очаква се в резултат на нея държавните стопанства да си възстановят средствата в рамките на година, посочват от ИАГ.

Пластините с уникален номер ще се поставят на всяко отрязано дърво при едрата строителна дървесина и по три на кубичен метър от по-дребната. Номерата им предварително ще се въвеждат в електронна система, което позволява да бъдат проследявани. Веднъж поставени пластините, те вече няма да могат да се свалят, защото се чупят. Всеки ден горските ще отчитат броя на сложените пластини, за да се избегне злоупотреба и търговия с тях.

Практиката за такъв тип маркиране на дървесина е отдавна позната и утвърдена в Европа, тъй като осигурява проследяване на всяка отрязана дървесина от гората до крайния потребител, уверяват от Агенцияата по горите.

 

Водещи

Най-четени