Унищожават 1 тон канцерогенно сирене 17.10 | 17:53
Млякото е било заразено от гъбичката афлатоксин
Един тон канцерогенно сирене ще бъде унищожено от Българската агенция по безопасност на храните заради опасен токсин, съобщава Econ.bg.
Завишените стойности на афлатоксин* - гъбичка, която се разпространява по фуражите и оттам заразява млякото, са били открити във ферма и мандра, намиращи се в Ловешка област. Засегнати са били селата Горан и Радовене. Токсинът е открит при рутинни изследвания на млякото в мандрата, информират от БАБХ.
От утре (18 октомври) е създадена организация всички количества млечни продукти, произведени за домашна употреба в района на село Радювене, да бъдат предадени на компетентния орган за да бъдат унищожени.
Най-вероятния причинител за наличието на афлатоксин в млякото са остатъчните количества от жътвата на царевица в района, където животните са били на паша. Най-често афлатоксините се срещат в храни и фуражи вследствие на гъбично замърсяване от плесени, главно Aspergillus flavus и A. parasiticus в топли и влажни условия.
*При остра афлатоксикоза, която се среща рядко, се развива мастна дистрофия и некроза на черния дроб, а при хроничната форма - цироза и първичен карцином на черния дроб.
Водещи
-
„Виена Шьонбрун Оркестра“ с трети концерт в София
Австрийските музиканти пристигат с нов празничен репертоар и специална програма, вдъхновена от...
20.11 | 19:15
Най-четени
-
ГЕРБ предлага коледните добавки за пенсионерите, които са под прага на бедност, да бъдат 120 лв
. Това съобщи в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
20.11 | 10:45
-
Служители в администрациите протестират в цялата страна, настояват за ръст на заплатите с 20%
Ирина Ангелова допълва, че ниските доходи ги принуждават постоянно да се лишават и да търсят...
20.11 | 11:45
-
Рецепционисти вече получават до 3000 лева, а хотелските мениджъри – до 120 000 евро годишно
Особено внимание той отделя на нарастващите заплати в бранша, които според него стоят в...
20.11 | 12:45
-
Колко дълго издържат яйцата в хладилника?
По-специално експертът по храните Закари Картрайт обясни колко дълго всъщност издържат яйцата...
20.11 | 11:59