Успешна 2018 г. отчитат от Столична община 31.12 | 13:54

Ще помогнем на Пловдив за Европейската столица на културата, каза Тодор Чобанов

От iNews.bg

2018 година беше интересна и динамична за София. Много важни обекти влязоха в решителен етап, а други бяха изградени. Такава е равмосметката на заместник-кметът Тодор Чобанов, който сподели в интервю за БГНЕС. "Като историк мога да кажа, че развитието на метрото е един значимите проекти. Въобще, София продължава да се развива като европейска столица. 2018 е първата година, в която отчитаме повече туристи, отколкото жители на града. Посрещнахме много знакови творци и артисти. Разбира се, европредседателството показа, че сме успешен домакин", очерта Чобанов.

По отношение на проблемите през годината, с които се сблъска общината, Чобанов философски разсъждава, че "няма проблеми там, където не се работи. А колкото повече се работи, толкова повече трудности има. Един майстор работи по-добре, друг не толкова- това е много ценен опит". В случая с ремонта на "Граф Игнатиев", според заместник-кмета" няма как да не изникнат трудности, тъй работят различни фирми. Важен е обаче крайният резултат".

През следващата година предстои изграждане на 15 нови детски градини, в които да се разкрият групи за ясла и 3-годишна възраст. В областта на културата, Столична община ще се стреми България да се представи добре като Европейска столица на културата. "Ние сме в контакт с нашите колеги в Пловдив, ще направим всичко възможно да допълним и развием програмата на града. Запитан как гледа на коментарите, които се появиха вече, че още преди да е започнало домакинството се очертава пълен крах, Чобанов отговори с думите на Константин Иречек "най-голямо удоволствие им доставя един на друг да си развалят работата".

"Градът действително има своите организационни трудности, но това не е никак лесна задача. Убеден съм, че ще се справи. Готови сме да помагаме. Никой не печели от това да се преекспонира един или друг проблем. Има много малко неща, с които България е тотално конвертируема по света - едно от тях е културата. За нас успехът на Пловдив е много важен елемент", смята Тодор Чобанов.

Водещи

Най-четени