Учат децата какво са Facebook и Skype 14.09 | 19:07

Темите за интернет и електронната поща в училище се изтеглят от 6 в 5 клас

От Ивелина Георгиева

Новите образователни програми, които ще залегнат в новия Закон за образованието, ще обхванат и предмета по информатика за учениците от 5-7 клас. Информатиката е предметът, който се развива най-динамично, затова има нужда от непрекъснато осъвременяване и изготвяне на нови учебни програми.

След като Facebook присъства навсякъде, не може да не се обясни на децата в училище как да работят с него, как да се държат в една социална среда, каквато е социалната мрежа и как да защитят своите лични данни, посочи Силвия Кунчева, държавен експерт в дирекция "Образователни програми и образователно съдържания" в МОМН.

В България Facebook е толкова навлязъл, че всички вече имат страници в него, коментира тя.

Facebook е една среда, за която не знаем по какви протоколи работи, дори има страни, където е забранено използването на социалната мрежа в официални институции и в училище, подчерта държавният експерт.

Затова е много важно да се обясни на децата как могат да работят в една защитена социална среда, допълни тя. В новите програми се обръща изключително внимание на поведението на децата в интернет, защитата и безопасното ползване на мрежата.

Специално внимание ще бъде отделено за зачитането на правата, когато се подбира информация от интернет, поясни Кунчева. Учениците трябва да знаят какво могат да ползват, как могат да го ползват и при какви условия.

Освен Facebook, учениците от 5-7 клас ще изучават Skype, Mozilla Firefox, Mozilla Chrome и др. Също така в часовете по информатика те ще правят електронни таблици, текстообработка, презентации и др.

Децата ще трябва да знаят как да работят с Mozilla и Chrome и какви операционни системи има, заяви Силвия Кунчева.

Темите за интернет и електронната поща пък ще бъдат изтеглени за изучаване от 6 в 5 клас.

В новата програма, която ще залегне с новите учебници, часовете по информатика ще си останат 34 часа годишно, което прави по 1 учебен час седмично.

Това е крайно недостатъчно, но пък в много училища се дават допълнителни часове, тъй като това се търси от родителите и учениците, поясни експертът в МОМН.

Някои неща в теорията на компютърните системи са oлекотени за учениците, а съотношението между часовете за нови знания и упражнения е по-добро.

Личната неприкосновеност в интернет също ще бъде силно застъпена в часовете по информатика, затова се очаква в 7 клас учениците вече да знаят какви стъпки ще предприемат, ако е накърнено тяхното лично пространство.

Водещи

Най-четени