Учебната година стартира нормално – няма да има учителски стачки 12.08 | 11:04

Синдикалистите настояват за 9,400 млн. лв. за образователната система

От Христина Рафаилова

Учебната година ще стартира нормално и учителите няма да излизат на протести. Това стана ясно от думите на шефа на синдиката им Янка Такева пред Нова телевизия. 

Тя обясни, че педагозите имат уверението на управляващите, че бъдат намерени средства за увеличаване на заплатите в системата. 

Такева поясни, че има нужда от 9, 400 млн. лева за покачване на възнагражденията в 17% от училищата и 23% в детските градини. В тези учебни заведения предвиденото покачване на заплатите не се случило заради ниския размер на единния разходен стандарт. Увеличението трябва да се случи с актуализацията на бюджета. 

Синдикалистът информира, че през септември месец социалните партньори ще изчислят наново нужната сума, която можело да се окаже различна от тези 9,400 млн. лева. 

Такева коментира и станалата печално известна реплика премиера Пламен Орешарски по време на учителската стачка при тройната коалиция, когато той беше финансов министър. Тогава той предложи да "се разпусне седянката", визирайки преговорите със синдикатите. 

Тя заяви, че министър-председателят се е извинил на няколко пъти за думите си. Според нея Орешарски отдавна си бил взел поука и използвал друга лексика, достойна за премиер. 

Шефът на учителския профсъюз заяви, че учебната година ще стартира нормално. В момента се ремонтират 150 учебни заведения. При 15 от тях реконструкциите ще продължат и след 15 септември, но без това да пречи на учебния процес.

Водещи

Най-четени