Учениците в София пак на училище 31.01 | 10:32

Днес е междусрочната ваканция, а утре е учебен ден

От Кремена Бедерева

Ако няма данни за увеличение на грипната епидемия до края на деня, учениците от столицата утре, 1 февруари, трябва отново да са на училище.

Днес е междусрочната ваканция, а утре е учебен ден и учениците трябва да са на училище. Само ако се случи нещо извънредно, може да се обяви отново ваканция. Това заяви министърът на образованието Сергей Игнатов пред БТА.

Преди седмица работна група в Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) обсъди как да се преструктурира учебният процес заради грипната ваканция. Заради обявената грипна епидемия в столицата училищата в София затвориха врати от 24 януари до 28 януари – петък.

Учениците трябваше да са на училище още днес – 31 януари, но тъй като понеделник се пада междусрочната им ваканция, денят отново е неучебен.

Все още не е ясно как ще се компенсира невзетият учебен материал, но най-вероятно няма да се стигне до отучване.

"Не съм разрешил вариант за отучване, а по-скоро за преструктуриране на материала, за да бъде той представен по-съкратено", заяви преди седмица министър Игнатов.

По думите му има много варианти за преструктуриране на загубените учебни часове. Това означава, че всяко училище може да вземе решение как да ги навакса.

Министър Игнатов призова и родителите да се намесят, като посъветват децата си да останат у дома, за да няма риск да се разболеят от грип.

От РИОКОЗ са изпратили предложение до Регионалния инспекторат по образованието за грипна ваканция на учениците от 31 януари до 6 февруари.

iNews припомня, че от миналата седмица поетапно започна обявяването на грипна епидемия в различни райони на страната. Близо 500 училища в цялата страна са в грипна ваканция. На този етап ВУЗ-овете не са във ваканция, тъй като грипната епидемия съвпада със сесията.

Здравното министерство отново потвърди, че разполага с достатъчно препарати срещу грипа през този сезон и при нужда районните здравни инспекции имат готовност да осигурят допълнителни количества.

И през този грипен сезон МЗ е осигурило възможност всички нуждаещи се пациенти да получават безплатни антивирусни препарати. Антивирусното лечение обаче не е задължително за всеки човек със симптоми на грип.

Лекарствата се отпускат само по преценка на медицинските специалисти. Те могат да се получат от болниците, спешните центрове и общопрактикуващите лекари.

През ноевмри миналата година чрез РИОКОЗ МЗ изпрати писма до цялата здравна мрежа как лечебните заведения могат да се снабдят с антивирусните препарати, както и алгоритми за поведение при грипна епидемия.

Тези правила предвиждат препаратите да се получават от лечебните заведения от РИОКОЗ. Всички болници и спешни центрове в страната се възползваха своевременно от правото си да получат антивирусните препарати. МЗ отново потвърди, че разполага с достатъчно препарати за лечение на грипа през този сезон.

Водещи

Най-четени