Ученици ще мерят сили на състезание по роботика 26.11 | 09:18

Започва първи за страната кръг на „First Lego League”

От Филипа Тодева

Първият за България кръг на международно състезание по роботика ще се проведе днес. Столичният Интер Експо център е домакин на събитието, което започва тази сутрин, съобщават организаторите. Инициативата е подкрепена от Министерството на образованието, младежта и науката, както и от частния бизнес. Програмата на "First Lego League” покрива целият съботен ден и включва презентации, отборна игра, игри с роботи и др.

В предишни години на световните състезания по роботика България бе представена от отбора на Софийската математическа гимназия. Сега над 100 български ученици, разпределени в 11 отбора, са се записали за участие за българския кръг. Победителите ще мерят сили с над 200 000 деца между 9-16 години от над 55 страни.

"Lego League” е международно състезание по роботика за ученици. Организира се от неправителствената организация FIRST – For Inspiration and Recognition of Science and Technology. Провежда се за първи път през 1999 г. с тема " First Contact” като участниците са само 9 500. Днес достигат до над 200 000. Всяка година конкурсът е фокусиран върху различна тема, свързана с науката. Всяко състезание от лигата е свързано по някакъв начин с тази тема.

Водещи

Най-четени