Учителските заплати може да скочат с 5% 06.03 | 18:41

МОН и Синдиката водят преговори

От Мая Александрова

"С председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева водим преговори за увеличение на заплатите на всички учители с 5%". Това съобщи просветният министър Анелия Клисарова след заседание на парламентарната образователна комисия.

"С Министерския съвет сме на становище обаче, че е хубаво, ако успеем да направим това увеличение с вътрешни резерви или от централния бюджет, то да не е по-равно на всички, а постенно финансирането в средното образование да е обвързано с качеството", каза още Клисарова.

Министърът посочи, че за евентуалното увеличение на учителските заплати с 5% ще са необходими 27 милиона лева.
"Нашето становище е категорично - нека да има повишаване на заплатите на учителите, но то да е обвързано с качеството на образованието", коментира Анелия Клисарова.

Тя посочи, че има системи, които се разработват и даде пример за критериите за рейтинговата система във висшето образование, чрез които университетите получават допълнителни средства за
качество на обучението по професионални направления.

"Подобни критерии трябва да се изработят и за средното образование, след което да се обсъдят и да се направят разчети", посочи министърът.

Клисарова съобщи, че Министерският съвет на оперативно заседание е одобрил 10 милиона лева, които да бъдат използвани за запазването на сегашните учителски заплати, след увеличението им
с 8% от 2013 г.
По-рано днес Анелия Клисарова заяви, че стратегията за ефективно прилагане на информационни и комуникационни технологии в образованието и науката на България (2014-2020 г.) се очаква да бъде приета от Министерския съвет до края на март.

С 15 милиона лева от 100-те милиона лева от Държавния бюджет ще бъде създадена Национална образователна платформа, която ще осигури безжичен интернет в още 25% от училищата в страната. По този начин ще бъде постигнато разбирателство между училищата, регионалните инспекторати, библиотеките и Министерството на образованието и науката, предаде БТА.

"С бързия интернет ще може целият оборот на документи да върви по електронен път", обясни идеята на стратегията министър Клисарова.

Тя изрази увереност, че тези дейности ще могат да се осъществят до 2016 г. Предвижда се дори да има училища с електронни бележници.

По думите на Клисарова трябва да се осъществи трудната и отговорна задача за електронните учебници и помагала.

"Според специалисти в тази насока трябва да започнем от природоматематическите науки, защото при тях най-бързо може да стане това приложение", каза министърът.

"Правителството цели до 2020 г. във всяко училище да има възможност учениците, родителите и учителите да влизат в образователната система, но с различни нива на достъп", заяви още тя.

Министър Клиасрова подчерта, че програмата "Виртуална България" е закупена за 200 училища, като предстои от нея да се възползват още 400.

Според образователния министър тази програма е изключително важна за българското самосъзнание и самочувствие.

Водещи

Най-четени