Фандъкова категорично отрече планове за строителство в Борисовата градина 31.05 | 13:06

В момента тече обновяване на парка, инвестицията е 780 хил. лева

От iNews.bg

Успяхме да възстановим стария блясък на розариума в Брисовата градина. За мен е важно да възстановяваме парковете и градините в София, но и да се запознаваме с историята им. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери как изглежда създаденият от градинаря Йосеф Фрай розариум, предаде БГНЕС.

"Пространството, което е възстановено, е на площ от 3 дка. В момента са засадени около 7000 растения, като около 2000 са розите. Тук са възстановени алеи, зелените пространства и паркова мебел. Възстановено е изцяло и осветлението. Има охрана. Предстои да бъдат поставени и видеокамери, с които да разширим изградената система", заяви Фандъкова и добави, че предстои да се поставят табели, които да разказват за видовете рози, които са засадени.

След няколко години хората ще могат да минават под арки от рози, а стълбовете на лампите ще бъдат невидими, защото ще бъдат обгърнати от увивни рози.

"Около 780 000 лева е цялата инвестиция. Поетапно възстановяваме Борисовата градина", каза още Фандъкова.

Тя коментира и твърденията на политици и общински съветници, че новият подробен устройствен план на парка предвижда строителство. Фандъкова определи думите им като откровени лъжи и спекулации и подчерта, че той не е приет и предстоят обсъждания.

Приемането на плана е най-важната гаранция, че паркът няма да бъде застрояван, няма да бъде променян драматично. Моята лична позиция е той да бъде запазен във вида, в който го обичаме и сме свикнали да го виждаме", обяви градоначалникът.

Кметът каза още, че ще настоява да не се изгражда климатично училище в парка, което е заложено в новия план на Борисовата градина. "Ще настоявам да се запазят обектите на спортна София, конната база. Смятам, че подлезът, който е предложен за пешеходно преминаване от строителния техникум, не е нужно да бъде изграждан. Трябва да се намери решение наземно и безопасно да преминават пешеходците", обясни тя.

Фандъкова добави, че ресторантът "Веселото село" ще бъде премахнат, но това се бави, защото заповедта се обжалва, а в "Маймунарника" ще бъдат изградени естради. Автокъщата до бул. Драган Цанков също трябва да бъде премахната, но собствениците ѝ обжалват заповедта на архитект Влади Калинов и сега предстои съдът да излезе с решение. Там архитектът е предвидил подземен паркинг, което кметът подкрепя.

"Дали да бъде изграден музей, ако е нещо малко, в рамките на съществуващото, може да го разгледаме, но не мисля, че има нужда от сериозно строителство", заяви тя и добави, че съществуващите стадиони трябва да бъдат реновирани и реконструирани, но не и разширявани като площи. Ще бъде възстановена и пързалката на стадион "Юнак", добави още Фандъкова.

На въпрос на БГНЕС дали ще бъде възстановена къпалнята "Мария Луиза" в парка, кметът отговори, че планът ще защити обекта и той ще забрани строителство и разширяване на къпалнята. Останалото зависи от собствениците, които трябва да направят сериозни инвестиции, за да отворят басейна.

Стана ясно още, че общината е заделила 20 млн. лв. за ремонтиране и изграждане на нови паркове.

"В момента се работи в Южен парк, Северен парк, Западен парк. Проектира се парк "Дружба". Ремонтират се градини в междублокови пространства в квартали", отчете Фандъкова.

Тя обяви, че до 2-3 седмици ще тръгне и тролей №7, който ще свързва "Люлин” с "Манастирски ливади". Единствената промяна от първоначалния план е, че той няма да се движи по "Фритьоф Нансен" заради гражданско недоволство, но изградената контактна мрежа ще остане.

Кметът обясни още, защо предвидената по план велоалея на бул. "Президент Линкълн" в "Овча купел" няма да бъде изградена.

"Това не е реконструкция, не е нов проект, а ремонт по съществуващо положение. Изискванията на Наредбата за изграждане на велоалеи са, че те трябва да имат широчина от 1.5 м. Габаритът на съществуващия булевард не позволява да се изгради такова трасе", заяви Фандъкова и каза, че има места, на които са разчертани еднометрови, които не се одобряват от велосипедистите, но вече и Наредбата не го позволява. 

Водещи

Най-четени