Фандъкова обеща по-малко бюрокрация и повече е-услуги 13.07 | 13:54

Задълженията към Столична община ще могат да се проверяват през електронния ѝ портал

От iNews.bg

Задълженията към Столична община ще могат да се проверяват през електронния ѝ портал. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която участва в дискусия, посветена на доклада на Световната банка "Правене на бизнес в Европейския съюз 2017 г. България, Унгария и Румъния", предаде news.bg.

Докладът на Световната банка оценява регулаторната среда за бизнеса и нейното въздействие върху местни предприемачи в шест града - Бургас, Плевен, Пловдив, Русе, София и Варна, както от страна на бизнеса, така и от страна на гражданите.

Според доклада София е на 87-мо място по отношение на регистрацията на имущество. Фандъкова обясни, че се работи сериозно с Агенцията по кадастър и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за отварянето на допълнителни изнесени офиси в районните администрации с направление "Архитектура и градоустройство".

Фандъкова беше категорична, че докладът представя ценна информация. "Не можем да облекчаваме услугите без анализ", заяви тя. И изтъкна, че развитието на електронните услуги е най-сериозното решение.

Столична община има 50 електронни услуги. Между тези услуги влиза и плащането на данък по интернет. За 2016 г. общината е събрала над 4,5 млн. лв. от плащането на данъци през интернет, а само за първите шест месеца на тази година са над 3,6 млн. лв.

Според кмета е нормално големите градове да имат по-бавни услуги, тъй като имат и по-голям обем дейности. Тя увери, че държавата и общините работят в партньорство за подобряване на административните услуги в страната.

Водещи