Франс Тимерманс: България изостава от Румъния за Шенген 04.06 | 19:03

Политиците да не дават големи обещания, а да вършат повече работа, призова първият заместник-председател на Европейската комисия

От iNews.bg

По отношение на приемането на България и Румъния в Шенген Европейската комисия има ясна оценка, която е доста реалистична, но това трябва да се реши от страните-членки на Европейския съюз. Това каза в отговор на въпрос първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс по време на трансграничния диалог с гражданите на България и Румъния, който се организира в Русе. В срещата участваха също президентът Росен Плевнелиев и румънският министър на правосъдието Роберт Казанчук.

По време на дебата Тимерманс заяви, че политиците не трябва да дават големи обещания, а да вършат повече работа. По повод на Шенген той каза, че България и Румъния са постигнали огромен напредък.

"Искам да подчертая, че говорим за летища и пристанища, което е различно от сухоземните граници, където трябва да се работи още", каза Тимерманс.

Президентът на България Росен Плевнелиев заяви, че двете държави са инвестирали огромни средства да докажат своята коректност и солидарност по външни за ЕС граници.

"България и Румъния работят достойно и мисля, че заслужаваме. Надяваме се държавите-членки да го оценят и съм сигурен, че ще го оценят скоро", каза Плевнелиев.

От своя страна министърът на правосъдието на Румъния Казанчук заяви, че със сигурност има още неща, които трябва да се направят и да се убедят страните, че присъствието на България и Румъния в Шенген е нужно.

По време на дебата Тимерманс каза още, че България изостава от Румъния и това си личи от доклада. Причината е, че България е изгубила много време.

Тимерманс заяви, че по време на срещата си днес с премиера Бойко Борисов е усетил ясна решителност от страна на българското правителство да навакса изгубеното време. "Но аз не искам само обещания, а и резултати. Аз ще оценя резултатите и в следващия доклад ще търся резултатите", каза Тимерманс.

Роберт Казанчук обясни, че преди няколко години България е имала много по-голям напредък от Румъния. По думите му това, което трябва да се направи, е двете страни да споделят добри практики.

На въпрос, свързан с "войната по пътищата" в България, Тимерманс даде пример с Франция и Холандия, където има сътрудничество и шофьорите плащат големи глоби, ако карат с превишена скорост. Важно е обаче обучението още от млада възраст, което ще доведе до по-голям ефект.

Водещи

Най-четени