Хайде пак! Кунева отново заговори за по-високи учителски заплати 29.06 | 13:14

Ще стартират политически разговори, които да доведат до най-доброто решение, увери тя

От iNews.bg

След малко затишие учителските заплати отново са на дневен ред. Вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева обяви, че ще стартират политически разговори, които да доведат до най-доброто решение.

Според данните на МОН през следващите 10 години ще се пенсионират 45 хиляди учители.

"Ако не попълваме с млади учители, няма да има как да се предаде опитът. Изработва се план за привличане на младите хора, които да станат учители. Едно от нещата, които се правят е да се професионализират учителите", каза тя.

Кунева бе категорична, че правителството не си затваря очите за необходимостта от увеличение на парите на учителите.

"Ще направим най-доброто, аз съм абсолютно сигурна в това. Младите учители започват с една заплата, която е много скромна. Да, трябва да е ясно каква е посоката и да сме сигурни, че учителите ни ще са ни приоритет, а това означава от няколко други възможности да изберем тях. Това е моята задача да кажа, че това е приоритет. Колективният трудов договор даде някаква посока. Каквито и да са процентите, те не могат да удвоят учителските заплати, но тенденцията е това, което търсим и да няма връщане назад", обясни тя.

"Колективният трудов договор се изработва от отрасловия съвет и това е визията, с която започват политическите разговори с правителството. Аз съм повече от убедена, че това правителство ще бъде отдадено на темата образование и мястото на българския учител", каза Кунева.

Но министърът обърна внимание и на лошите резултати на учениците от изследването PISA, както и на матурите.

"Имам всички основания да ударя камбаната още днес и да кажа, че тези изследвания, тази година няма да поставят България на такова място, каквото си мечтаем, обясни тя. Няма тема, която да не е свързана с образованието – от националната сигурност, от начина, по който си говорим, до икономиката. Каквото и да правим в страната няма как да стане без образовани хора. Работодателите - български или чужди, първото нещо, което правят е да проверят с какви кадри разполагат", посочи още тя.

Водещи

Най-четени