Хаос с предаването на изборните протоколи в София 24.10 | 10:57

Премръзнали и прегладнели членове на секционни комисии от снощи чакат реда си

От Олга Андреева

Липса на организация и хаос цари в зала "Универсиада”, където се помещава Общинската избирателна комисия (ОИК) в София и където се обработват протоколите от избирателните секции и изборни книжа, съобщиха за iNews чакащи секретари и председатели на секционни избирателни комисии.

Представителите на секционните комисии от столицата, на чиито протоколи трябва да бъде извършена контролна проверка, преди да се насочат към общината, където да оставят вече сверените протоколи и чувалите с бюлетини, чакат от късно снощи да дойде редът им.

Единствената организация, по думите им, се състои в раздаването на номерца, които определят реда на приемане. До момента обаче са проверени документите на едва 500-600 секции при общ брой на избирателните секции в София от 1 425, разказа един от чакащите реда си секретари на секционни комисии, Богдан Георгиев.

При крайно бавния и неорганизиран процес чакащите представители на секции прогнозират, че дори и в късния следобед днес няма да могат да минат, какво остава за предаването на изборните книжа в общината. 

Те изразиха съмнение и доколко меродавни може да са оповестяваните изборни резултати, като се има предвид документите на колко малко комисии са преминали през проверката.

Освен че чакащите не са спали с часове и не се вижда реална перспектива кога ще приключи чакането им, ги мъчи студ и глад. Раздадени са известно количество кроасани, които дори не са стигнали за всички, а вътре няма откъде да се купи храна, споделят премръзналите и изнервени представители на секции. Има данни за припаднали хора, отведени с линейки.

Някои представители на секционни комисии са започнали да си тръгват, без да са отчели резултатите, въпреки че ги грози глоба от няколко хиляди лева.

Присъстващите описват мястото като бойно поле – навсякъде са разхвърляни чували с бюлетини, а хората буквално са спали върху тях през нощта в чакане на реда си.

От Централната избирателна комисия бяха лаконични в коментара си за ситуацията - председателят на ЦИК Ралица Негенцова подчерта, че "членовете на секционните избирателни комисии имат своите отговорности и те трябва да предадат тези протоколи".

Водещи

Най-четени