Харчим 160 000 лева, за да организираме срещата на 16 държави с Китай 20.06 | 16:59

Кабинетът реши да вдигне с 230 бона капитала на НДК

От iNews.bg

В периода 6-7 юли 2018 г. в София ще се проведе Седмата среща на върха "16+1". Във връзка с необходимостта от финансовото осигуряване на организирането и провеждането на срещата, както и на двустранното официално посещение на министър-председателя на Китайската Народна Република в България и на съпътстващия бизнес форум, правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2018 г в размер 159 740 лв. Приети бяха също така Решение за увеличаване на капитала на "Национален дворец на културата - Конгресен център София" ЕАД и Постановление за одобряване на промени по бюджета на Министерството на културата за 2018 г., във връзка с увеличаване капитала на търговското дружество, в размер 230 000 лв. Средствата ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2018 г.

Седмата годишна среща на ръководителите на правителствата на 16 страни от ЦИЕ (България, Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Черна гора, Чехия) се предвижда да приеме заключителен документ "Насоки от София". На съпътстващия срещата бизнес форум се очаква присъствие на около 1000 бизнесмени от всички участващи страни.

България подкрепя Инициативата "16+1" като много съществен елемент от отношенията с Китай, които имат приоритетно значение за страната ни. Тази инициатива дава възможност за обсъждане с китайската страна на всички аспекти на двустранното сътрудничество, за представяне и обсъждане на важни за страната ни проекти в инфраструктурата, енергетиката, технологиите, туризма, културата, човешките контакти.

Домакинството на Седмата среща на върха беше дадено на България на Шестата среща "16+1", проведена през ноември 2017 г. в Будапеща, Унгария в конкуренция с Чехия и Хърватия.

Водещи

Най-четени