Хасковските общинари не се събраха, за да дадат пари на болницата 07.01 | 13:16

Хасково е градът с най-много заразени с хепатит след Стара Загора

От Елена Коцева

Извънредната сесия на Общински съвет Хасково днес се провали. Причина за това стана липсата на кворум сред общинските съветници.

На днешното заседание здравната комисия щеше да внесе предложение да бъде осигурена помощ на областна болница за справяне със ситуацията с болните от хепатит, съобщава Haskovo.infо.

В инфекциозното отделение на хасковската болница са настанени близо 100 души, като и в този град, както в Стара Загора, здравните инспектори не могат да установят източник на заразата.

Според становище на постоянната комисия по здравеопазване, екология и социални дейности от вчера, лечебното заведение има нужда от спални комплекти, дюшеци и дезинфекционни материали, които могат да се осигурят чрез дарения или да бъдат купени със средства от общинския бюджет.

Искането за отпускане на допълнителни средства ще бъде включено в дневния ред и на редовната сесия на общинския съвет в края на януари.

Дори обаче тогава да се гласува, помощта за болницата ще се окаже закъсняла.

припомня, от края на миналата година в Стара Загора и Хасково ситуацията с разпространението на инфекциозното заболяване е почти епидемична, като броят но новоприетите и изписаните, вече излекувани, болни е почти равен

Заболяват предимно мъже в трудоспособна възраст, между 30 и 50 години. Няма ясен източник на заразата, както и случаите не са етнически определени.

 

Едновременно с това в 6 детски градини в Хасково са сформирани смесени групи, заради намалена посещаемост от началото на седмицата.

И в детските градини, и в учебните заведения дезинфекцията е засилена след предписания на РИОКОЗ.

208 е общият брой на болните от хепатит до сега, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Делчо Янев.

12 са новите случаи от вчера, като 5 от болните са от Хасково, 4 - от Димитровград и по един от Харманли, Стамболово и Симеоновград.

117 са лежащо болните в Многопрофилната болница за активно лечение.

Според РИОКОЗ цифрата на новите случаи през последните дни се запазва една и съща. Лекарите се надяват това да означава, че постепенно хепатитната вълна ще започне да затихва.

 

Водещи

Най-четени