Хванаха десетима, точили банкови карти 19.12 | 10:45

Всеки от участниците в групата имал задачи в различните етапи на престъпната дейност

От Ралица Стоянова

Хванаха организирана престъпна група, занимавала се с кражби и манипулиране на данни на чужди банкови сметки при специализирана полицейска акция. Десетчленната група изработвала неистински електронни платежни инструменти и неправомерно теглела парични средства от чужди сметки, информират от МВР.

В хода на операцията са задържани десетимата членове на групата – всички от София. Извършени са претърсвания в обитаваните от тях жилища и автомобили. Оттам са иззети множество пластики с магнитна лента за запис на данни, самоделни технически устройства тип "уста” с картов четец на данни, технически елементи и части за изготвянето на такива устройства, накрайници и микроелементи, компютърни конфигурации и лаптопи, флаш-памети, посттерминално устройство, фотоапарат и други вещи, свързани с технологията на извършване на престъпната дейност.

На иззетите веществени доказателства са назначени технически експертизи. В хода на разследването било установено, че всеки от участниците в групата осъществявал конкретни задачи в различните етапи на престъпната дейност. Някои били ангажирани пряко с набавянето на технически средства тип "скимиращи устройства” и изработването им.

Впоследствие други членове на групата осъществявали скимирането на данни от чужди банкови карти. Такова скимиране било засечено основно в чужбина, но също и на територията на София. Впоследствие данните били записвани на неистински електронни платежни инструменти – "бели пластики”, с които се извършвали нерегламентирани тегления на парични средства на територията на страната. В някои случаи заснетите данни били изпращани директно в чужбина, където се реализирали последващи тегления. 

За срок от 24 часа са задържани 32-годишният П.В. по прякор Папи, разследван в чужбина за злоупотреби с електронни платежни инструменти; И. Б. (41г.) - Гаван, В. Д. (36г.)- Левента, разследван в чужбина за аналогични престъпления; К. Р. (33г.), обявен за издирване с Европейска заповед за арест от Германия, М.М. (39г.), обявен за общодържавно издирване. В групата работели и Д.Д. (35 г.), Р. Р. (43 г.), П. Б. (35 г.), В. В. (37 г.) - четиримата без криминални прояви.

По случая е образувано досъдебно производство.

Водещи

Най-четени