Хванаха още един 18-годишен джихадист у нас, пак французин 29.09 | 15:14

За малко обаче да бъде изпуснат, заповедта за ареста му пристигнала буквално преди да излезе от България

От iNews.bg

Нов джихадист е бил задържан у нас. Той отново е млад и френски гражданин. Хванатият се казва Клемент Мишел, на 18 години е, за него е била издадена европейска заповед за арест за терористична дейност. Задържането му е било осъществено вчера на ГКПП "Капитан Андреево" при опит да влезе в Турция.

Мишел обаче за малко е щял да бъде изпуснат и да успее да излезе от ЕС. Французинът е бил проверен още на влизане на българска територия от Сърбия през ГКПП "Калотина". Това се е случило отново вчера, но рано сутринта в 5:30 ч. Към онзи момент Мишел е бил вкаран в Шенгенската информационна система като лице, което трябва да се наблюдава. В тази връзка граничарите на "Калотина" са обискирали багажа му и автомобила, с който е влизал у нас. Проверката обаче не е установила нищо незаконно и френският гражданин е бил пуснат да продължи пътя си, тъй като не е съществувала друга ограничителна мярка от европейските или френските служби, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Около 14:00 ч. отново вчера Мишел вече е бил на "Капитан Андреево". Междувременно обаче отново чрез Шенгенската информационна система (ШИС) постъпва европейската заповед за ареста му, издадена от родната му Франция. Благодарение на това, че документът постъпва своевременно, джихадистът е бил спрян да напусне ЕС. Той е бил арестуван за 24 часа.

Тази сутрин в прокуратурата в Хасково е постъпила заповедта за арест на френски. Законът задължават обвинението в тези случаи да задържат съответното лице за срок до 72 часа, което е било и направено. През това време се очаква да се получи европейската заповед от Франция на български език. След това от съда ще се поиска вземане на постоянна мярка за задържане. Преди да се получи официалния превод от Франция, от прокуратурата не могат да кажат какви са дейностите в нея, заради което се води разследване и се иска лицето. "Но официалният сигнал, заложен в ШИС е за дейност, свързана с тероризъм”, подчерта Румяна Арнаудова, цитирана от БГНЕС. Самият той до момента не е направил каквито и да е изявления. Осигурен му е служебен защитник и преводач, ако желае да говори.

Водещи

Най-четени