Храната, сметките и транспорта изяждат 2/3 от семейния ни бюджет 15.03 | 10:30

На трапезата ни има предимно хляб, плодове и зеленчуци, пием и по близо литър алкохолни напитки на ден

От iNews.bg

Разходите за храна, битови сметки и жилище, както и тези за транспорт изяждат 2/3 от семейния бюджет на българина. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ). От разпространените по повод Деня на потребителя данни става ясно, че изхранването е най-голямото перо. На него се падат средно по 37.3% от харчовете ни всеки месец. Жилището и плащането на битовите сметки са на второ място със 17.3%. За транспорт хората у нас харчат средно 8.3 на сто от парите си.

Малко по-малко, но все пак също сериозно перо, е здравеопазването. За него отиват близо 7% от разходите ни. За свободно време, културни мероприятия и образование българинът харчи 5.8 на сто от парите си. 5.4% от тях пък отиват за комуникации. Почти толкова – 5.2%, са разходите за вредните навици - алкохолни напитки и тютюневи изделия. Около 4.5 на сто от парите си харчим за обзавеждане и поддръжка на дома, а 4.4% от бюджета ни отива за дрехи и обувки. За всякакви други стоки и услуги харчим 5.1% от семейния бюджет.

По отношение на основното перо от разходите ни – храната, се оказва, че най-голям дял от трапезата на българина заемат хляба, зеленчуците, плодовете и месото. Всеки месец на едно лице в домакинството се пада, че изяжда по 88 кг хляб и тестени изделия. На второ място са зеленчуците – 70 кг, следвани от плодовете с 49. Месечно всеки българин изяжда и по 45.6 кг месо. Киселото мляко също присъства стабилно на трапезата с 27.5 кг на месец. На прясното пък се падат средно по 17.3 литра. Всеки от нас консумира и средно по 15.7 кг сирене и кашкавал на месец, като основната част от това количество се пада на сиренето. Според статистиката българинът изяжда под различна форма и по 140 яйца всеки месец.

По близо литър алкохол на ден пък пие всеки българин, става ясно още от разпространените данни. Ежемесечно на един член на домакинство се падат по 27.3 литра спиртни напитки. Преобладаващата част от това количество се пада на бирата – 20.3 литра. Българите пият и по 4.4 литра вино средно на месец. Ракията е 1.9 литра, а на всички останали алкохолни напитки се падат по 600 мл на човек.

Водещи

Най-четени