Хр. Михайловски: Разследването на малка бг банка няма да ни спре по пътя към ERM II 14.02 | 12:40

В момента Европейската централна банка прави преглед на шест банки у нас

От iNews

Разследването на една малка българска банка от ДАНС няма да спре България по пътя ѝ към присъединяване към обменно-валутния механизъм ERM II, заяви пред БНР председателят на Българската агенция за кредитен рейтинг Христо Михайловски. Вчера стана ясно, че българските служби проверяват наша банка заради парични преводи в големи размери от Венецуела. 

Той уточни, в случая с преводите на венецуелски пари става въпрос за малка банка с български собственици. Една такава банка не може да има влияние върху банковата система или за влизането в чакалнята на еврозоната, категоричен бе специалистът в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт".

В момента Европейската централна банка прави преглед на шест банки у нас, който вероятно ще покаже, че системата е стабилна. Той поясни, че при превод над 30 000 лева банката сама преценява дали да информира финансовото разузнаване в ДАНС за парите или не. В случая с венецуелските пари явно се е сметнало, че няма риск и не са били уведомени службите, добави той.

"Каквото и да се случи в една от тези малки банки с българско участие, това не може да повлияе на стабилността на тази фискална политика. Единственото нещо, което може да се случи, евентуално да си навреди банката. Доколкото знам, в момента тече разследване, а няма заключение".

Най-четени