ЦГМ купувал смартфони с 1200 лв. надценка 01.06 | 13:12

Общинската фирма платила над 365 хил. лв. повече за устройствата, твърдят от „Спаси София“

От iNews.bg

Общинското предприятие "Център за градска мобилност" (ЦГМ) е купувало смартфони за служителите, контролиращи синята и зелената зона в София на завишени цени. Въпреки обявените обществени поръчки, сумата, която са стрували на компанията въпросните устройства надвишава в пъти реалната им пазарна стойност, твърдят от неправителствената организация "Спаси София". Те уточняват, че въпросните 2 обществени поръчки за по 150 Runbo X5 са били обявени през 2013 и 2014 г. Максималната сума и по двете е била 300 хил. лв., а в крайна сметка ги печели фирма, която предлага да достави въпросните смартфони срещу 295 200 лв. по първата поръчка и 294 900 лв. по втората. Така излиза, че цената на едно такова устройство през 2013 г. е била 1968 лв., а година по-късно – 1966 лв.

Според "Спаси София" обаче по това време в сайт за онлайн пазаруване същите Runbo X5 са били продавани за между 599 и 649 лв. на дребно. Дори и към тях да се прибавят предпазващо фолио, калъф за носене и USB-кабел, каквото е било изискването според обществените поръчки, максималната цена на едно устройство може да достигне 749 лв. Така, според неправителствената организация, спечелилата конкурсите фирма е получила по над 1200 лв. отгоре за всеки от доставените смартфони, с които служителите в платените зони за паркиране в София следят дали автомобилите са си платили престоя, изпращат данни до ЦГМ, викат "паяците" и т.н. Така излиза, че е направено надплащане от 365 400 лв.

"Ето, открихме как само от две от десетките обществени поръчки на ЦГМ могат да се спестят 365 000 от недостигащите 15 млн. лв. – основен мотив за увеличението на билетчето. Ние ще продължим да проучваме и останалите. Призоваваме, в името на прозрачността, "Центърът за градска мобилност" да публикува всички сключени договори от своето създаване до днес, тъй като е дружество 100% общинска собственост, опериращо с парите на софиянци. Това прави всеки един от нас заинтересована страна как се харчат те", казват от "Спаси София".

Водещи

Най-четени