ЦИК: Още не е съвсем ясно как стоят нещата в новите общински съвети 29.10 | 09:31

Нямаше нарушения, които да повлияят на резултата, казва Александър Андреев

От iNews.bg

"Към вчерашния ден бяха въведени не на 100% всички протоколи. В момента се приети 182 Общински избирателни комисии. Очакваме София всеки момент да пристигне в ЦИК, за да може да бъдат приети протоколите. Към момента бих се въздържал от даване на някакви данни по отношение на това как вървят в големите градове резултатите от трите вида избори", каза в студиото на сутрешния блок на БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Все още не може да се каже и как стоят местата в общинските съвети.

Българският избирател вече е запознат и свободно използва преференциите, каза Андреев. Според него след всеки изминал избор формата на мажоритарен вот се използва все повече от избирателите.

Избирателната активност на тези избори е приблизително около 50%. Запазва се тенденцията за висока избирателна активност на местни изборни.

"Тези избори бяха организирани добре. Работата, която имаше да се свърши в тези сложни избори, беше добре подготвена", каза Андреев.

Той даде висока оценка на работата на ЦИК и на изборната администрация.

Общият брой на постъпилите жалби и сигнали е около 260. "Нямаше сериозни нарушения, които да повлияят на самия изборен процес в деня на изборите. Имаше сигнали и то е нормално. Една голяма част обаче може да ги определим като въпроси, които се поставят пред СИК, ОИК и ЦИК във връзка с упражняването правото на глас", отбеляза говорителят на ЦИК.

Водещи

Най-четени