Цветан Василев поиска прекратяване на делото за КТБ 28.02 | 14:42

Адвокатите също имат такива претенции, но с други аргументи

От iNews.bg

В Специализирания съд втори ден продължава разпоредителното заседание по делото за източването на над два и половина милиарда от Корпоративна търговска банка (КТБ). Подсъдими в процеса като организирана престъпна група са банкерът Цветан Василев и още 17 души. В началото на заседанието защитата прочете писмо от Василев, който е в Белград и ще бъде съден задочно. В него банкерът настоява съдът да прекрати делото, предаде БНТ.

Вместо това, според него, трябвало да има дело за организиране на фалита на банката и обогатяване чрез разграбването на активите. Василев твърди, че посочените в обвинителния акт кредити, които са една трета от целия портфейл на банката, са били работещи и съобразени със законите. Това се виждало във всички отчети, одити и ревизии на БНБ. Нито една стотинка от тези кредити не била влязла в неговия джоб или на който и да било от останалите подсъдими. Според Василев ликвидността на КТБ е била нарушена в резултат на действията на прокуратурата и атаката в определени медии.

Съдът изслуша и аргументите на адвокатите, които твърдят, че делото трябва да бъде прекратено, защото са допуснати сериозни процесуални нарушения. Те дадоха примери, свързани със задочното повдигане на обвинение и отказа на прокуратурата да разпита Василев чрез видеоконферентна връзка.

Водещи

Най-четени