Цветан Василев с жалби срещу България в Страсбург 06.04 | 17:14

Това няма да ощети страната, категоричен е банкерът, който още обмисля дали да поиска убежище от Сърбия

От iNews.bg

Банкерът Цветан Василев е подал две жалби срещу България в Европейския съд по правата на човека. Това съобщи самият той днес, след като се яви на изслушване пред Висшия съд в Белград във връзка с искането на българската прокуратура за екстрадирането му у нас. Едната жалба е била подадена от негово име и е за нарушаване на човешките му права. Втората пък е от името на фирмата му "Бромак" за отнетия лиценз на КТБ, съобщи БНР.

Цветан Василев не отрече, че мисли дали да поиска убежище в Сърбия. Като причина той за пореден път изтъкна, че процесът срещу него е политически. "Очевидно острието на всичко беше Делян Пеевски. Очевидно зад това стоеше върхушката на ДПС, към тях се присъединиха лека полека и други хора, но затова ще стане ясно по-късно", казва Василев.

Според думите му жалбите до Европейския съд по правата на човека няма да причинят щети на България и нейните граждани. "Както и да се развият делата в Страсбург, както и да съдя България и ако съдя България, материално аз няма да ощетя България. Ще създам фонд, с който да компенсирам всички пострадали от това варварско отношение в 21 век. Съжалявам да го кажа, но не знам кога Пеевски е бил в бизнеса, за да излиза от бизнеса. От тук нататък проблемите на Пеевски са си негови проблеми. Аз не искам да се профанизира всичко случило се в България като отношение между мен и Пеевски", заяви банкерът.

Василев запита и ако това е била междуособица между двама олигарси, дори и колкото Пеевски има характера на олигарх, защото той не е декларирал нищо или тогава към онзи момент нищо не беше декларирал, то тогава защо всички държавни институции застанаха на страната на единия от двамата олигарси?

Водещи

Най-четени