Цените на храните не падат при намаляване на ДДС, а това се използва от бизнеса за увеличаване на маржа на печалбата 23.10 | 14:45
В момента с по-ниско ДДС сред храните са само хлябът и брашното, което е 0% до края на тази година, както и за ястията, които се предлагат в ресторантите (9%).
![Цените на храните не падат при намаляване на ДДС, а това се използва от бизнеса за увеличаване на маржа на печалбата](http://inews.bg/pictures/962718-1_1004.jpg)
Цените на храните не падат при намаляване на ДДС, а това се използва от бизнеса за увеличаване на маржа на печалбата. Това заяви икономистът проф. Боян Дуранкев в отговор на въпрос за това дали трябва да се намали данъкът, както е в редица други държави, пише "Телеграф".
В момента с по-ниско ДДС сред храните са само хлябът и брашното, което е 0% до края на тази година, както и за ястията, които се предлагат в ресторантите (9%).
Той посочи за пример, че при скорошното си посещение в Нидерландия видял, че килограм кашкавал, зрял 90 дни, там струва около 22 лева. В България този, който се предлага, е със срок на зреене 45 дни и е два пъти по-скъп.
Ако у нас се въведе по-ниско ДДС, то държавата и браншовите съюзи някак трябва да контролират маржа на печалбата, за да не се получават свръхпечалби заради намаленото ДДС.
Защото при хляба и брашното, както и в ресторантите, реално отражение върху цените нямаше. И в същото време тези браншове получават субсидии заради украинския внос.
Също така за производство, както и допълнителни помощи за еленергията. Но какво печели обществото от намаляване на ДДС. Линейното мислене не води до положителни резултати, трябва метрично мислене.
Проверка установи, че ДДС за храните в 17 страни в Европа е по-ниско от това у нас. Под 20% е данъкът в Малта, Люксембург, Полша, Северна Македония, Чехия, Франция, Германия, Белгия, Швейцария, Черна гора, Финландия, Румъния и Гърция. В някои държави обаче редуцираната ставка е само за определени стоки, а на места има намаление и за водата.
Проф. Дуранкев коментира още, че качеството на храните у нас е друга тема, която трябва да бъде коментирана. Той посочи, че при поставяне на парче хубав хляб в чаша с вода тя не трябва да потъмнява. У нас обаче качеството е компрометирано и то не само при хляба, но и при сиренето, млякото и прочие.
Водещи
-
Проф. Ханке: Приемането на еврото би било огромна грешка, играете си с огъня
"Ако преминете от де факто членство в еврозоната към де юре, нямате повече никакви опции,...
08.02 | 18:00
-
Приближават ли ни AI-оръжията към Апокалипсиса?
08.02 | 17:40
-
Жената, заклала децата си във Вакарел, взела ножа от бакалията
След като убила рожбите си, отишла да купи и въже да се беси
08.02 | 17:20
-
Ергенки със силикон завладяват екрана утре вечер, кои са те?
Риалитито се завръща с нов сезон още тази неделя, 9 февруари
08.02 | 17:20
Най-четени
-
Война в мрежата заради рекламен клип с Мария Бакалова
Правителството го изтри, излагала ни пред Тръмп
08.02 | 15:30
-
Първан Симеонов: Скептицизмът към еврото се дължи на застаряващото население
Над 57% от българите са „против“ България да приеме евровалутата
08.02 | 13:00
-
Жената, заклала децата си във Вакарел, взела ножа от бакалията
След като убила рожбите си, отишла да купи и въже да се беси
08.02 | 17:20